lepa priča
DESIMIR, SRBOLJUB I JOVAN HEROJI HRVATSKE! Najluđa priča godine stiže nam iz DALMACIJE!
"Papar grill" samo kroz tri dana poseti oko 600 ljudi, uglavnom domaćih
Miris leskovačkog roštilja, muzika uživo, oko 200 veselih i rasplesanih gostiju, i tako svakog petka, subote i nedelje.
I nije reč o svadbi, već o vikendu u restoranu "Papar grill" koji samo kroz tri dana poseti oko 600 ljudi, uglavnom domaćih, piše Slobodna Dalmacija.
Doživljaj je to koji je teško opisati, treba ga lično iskusiti, posebno jer je uneo pravo osveženje u dosadnu makarsku zimu, a da stvar bude zanimljivija "Papar grill" ne "drži" Makaranin, već Zeničanin, 48-godišnji Branislav Perkić, a majstori njegova "leskovačkog roštilja" su iz Srbije, naravno iz Leskovca: Desimir Radivojević, Srboljub Nikolić i Jovan Ristanović.
Jedini restoran u Dalmaciji u kojem se nude leskovački specijaliteti zadnjih godinu dana otkako je otvoren postao je hit pa se stolovi, njih 25 sa šest osoba po svakom, moraju rezervisati čak mesec dana unapred, pa tako sada nema slobodnog termina sve do polovine marta.
Ugostiteljski je to objekt sa "stažom" dugim oko 30 godina, a slavu je pod imenom "Aeterna" doživio u 90-im godinama. Potom je menjao imena, no nikada nije bio "in" kao što je sada. A za sve je odgovoran gazda Branislav koji se ugostiteljstvom bavi tek četiri godine, no puno mu pomaže što je od 15. do 23. godine radio kao mesar, izučivši školu u Zenici, pa dobro zna da se gosti mogu privući izvrsnom hranom, posebno roštiljem.
Branislav je za vreme rata devedesetih stigao u Metković, tri je godine bio vlasnik i najposećenijeg kafića u Čapljini, a prilikom otvaranja "Papra" planirao je baš ovo što je i uspeo, iako, priznaje, nije mislio da će Makarani baš u ovolikoj meri "poludeti" za roštiljem i muzikom uživo.
U Makarskoj su zimi otvorena najviše četiri restorana, a Branislav, uvek u strci oko građevine s kojom se takođe bavi, zadnjih šest godina skoro je svaki dan ručao u restoranu "Ivo", dok je u sadašnji svoj "Papar" slučajno došao dok mu je naziv bio "Inn" i dok se "Ivo" renovirao pa je tako i doznao da se prostor iznajmljuje.
- U samom startu sam imao viziju poslovanja, a i dolazim iz mesarske porodice i po struci sam mesar pa znam što ljudi vole da jedu, a kako sam često boravio u Zagrebu, "Batak grill" mi je bio inspiracija za "Papar grill" jer imaju "leskovački roštilj". Od prvog dana smo nudili "leskovački" i slična jela koja su ljudi polako prepoznavali, iako nije od početka bio baš "boom" jer nisam domaći čovek, ljudi me ne znaju, pa sam se prva tri meseca uhodavao, preuredio prostor koji je dobio dušu, a vetar u leđa mi je, kao i svim ugostiteljima, bila sezona, pa se "točak bolje vrteo". Kada mi ljudi kažu "pogodio si", uzvratim da nisam ništa ni gađao, samo sam planirao, ali da budem iskren, nisam očekivao ovo - priča Branislav.
Muziku uživo uveo je nakon sezone, iskoristio je ne samo što su mnogi ugostiteljski objekti duž gradske plaže zatvoreni, nego i što domaći svet leti nema vremena za zabavu i opuštanje.
Meso kupuje u makarskim mesnicama, a kuvari sami prave smjsu i pripremaju ga pa se tako samo vikendom pojede 150 kilograma mlevenog mesa, i to bez piletine, svinjetine i kobasica. Turistička organizacija Leskovac lani je "Papar grillu" dostavila zahvalnicu za prezentaciju "leskovačkog roštilja", a Branislav je roštilj majstore doveo, naravno, iz samog Leskovca. U kuhinji mu u smenama radi sedmoro ljudi, a vikendom goste poslužuje šest konobara jer je gužva ogromna.
- Pevači i tamburaši su subotom, a petkom nema muzike, ali je sve krcato zaključno s nedeljom. Kroz tri dana nam prođe oko 600 ljudi i svaki vikend je kao mali pir jer po danu procirkuliše oko 200 ljudi i oni koji su rezervisali i oni koji su "uleteli" na piće. Radnim danima restoran je takođe popunjen jer ljudi dolaze na marende, ručkove i večere, a organizujemo i krštenja, pričesti i krizme - reklamira se Branislav.
"Leskovački roštilj" je, veli, balkanski McDonald's.
- Najvažnije je dobro pripremiti meso, a "leskovačka mućkalica" hit je u Makarskoj i svi je jedu za marende i ručkove - tvrdi Branislav.
Uskoro će, dodaje, proširiti i zaokružiti ponudu jer će iz Bosne dovesti vrsnog pekara koji će im praviti lepinje.
I majstori roštilja kažu da ovakvog nema ni u Srbiji, a Desimir, Srboljub i Jovan traženi su radnici i nemoguće ih je pronaći pa ih je u Makarsku doveo preko svojih poznanstava i po njih otišao ravno u Leskovac.
55-godišnji Desimir Radivojević, koji u "Papru" radi skoro godinu dana, u Makarskoj je prvi put bio turistički pre 30-ak godina.
- Tu sam na obostrano zadovoljstvo, imam 35 godina staža na leskovačkom roštilju, a u Makarskoj mi je savršeno, nikada nije bilo incidenata niti nas je iko od domaćih čudno pogledao. Ekipa je vesela, ima puno posla, ali je velika razlika u platama u odnosu na Srbiju. Hrvati beže u Irsku, a mi bežimo u Hrvatsku, odnosno Makarsku pa planiram ovde ostati do penzije - kazuje Desimir.
Dodaje kako je imao priliku da ode da radi u Nemačku, ali mu je puno bolje u Makarskoj, iako je malo nezgodno jer su odvojeni od svojih porodica, pa se svaka tri meseca "zalete" do Leskovca, a to u prevodu znači putovanje autobusom dugo 16 sati.
- Imamo sasvim normalan život, radimo, šetamo rivom, odemo na kafu i uživamo - veli Desimir.
Godinu dana stariji Srboljub Nikolić dugo godina je radio u Zagrebu, na Krku i na Rabu.
- Oduvek mi je bila želja doći raditi u Dalmaciju jer sam pre 30 godina bio u Tučepima na letovanju pa mi se san ostvario. Svako ide tamo gje mu je bolje pa se nadam da će u Makarsku uskoro početi dolaziti raditi Irci. Na roštilju radim skoro 40 godina tako da mi je ušao u krv. A što se tiče života u Makarskoj, tu mi je idealno, ljudi su gostoljubivi, upoznali smo puno Makarana i s njima se družimo i idemo na kafe - kazuje Srboljub.
24-godišnjeg Jovan Ristanović u "Papar grillu" radi četiri meseca. Kako kaže, posao je učio od malena jer je i njegova porodica radila ili s mesom ili u ugostiteljstvu.
- Prvi put sam u Makarskoj gde sam došao po preporuci iz Leskovca i moram istaknuti da je atmosfera lepa, imam puno prijatelja Makarana, a i svi me znaju po gradskim kafićima jer dolaze u "Papar". Učim od majstora roštilja i zadovoljstvo mi je raditi s njima - kazuje Jovan koji je radio u Sloveniji, dok ekipa iz Leskovca, objašnjava, uglavnom ide da raditi u Nemačku i Austriju, no to njemu nije ni palo na pamet jer mu je u Makarskoj super.
BONUS VIDEO:
(Espreso.co.rs/Jutarnji.hr)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!