Ako pokušate da platite sa novčanicom od 100 evra u Hrvatskoj, možda nećete moći: Ženu vratili sa kase!
Kasirka, Foto: Profimedia

NIJE IMALA IZBORA

Ako pokušate da platite sa novčanicom od 100 evra u Hrvatskoj, možda nećete moći: Ženu vratili sa kase!

Oglasila se i Hrvatska narodna banka, evo šta kaže zakon

Objavljeno:

Hrvatici u poznatoj radnji odbili su novčanicu od 100 evra. Zbog toga se na mrežama povela polemika, da li je tako nešto zapravo dozvoljeno.

Naime, neki tvrde da trgovci moraju primiti sve novčanice, dok drugi kažu da je ovo uobičajena praksa.

- Da li neko zna zašto u "Victi" ne primaju novčanice od 100 evra i da li je to zakonito? Ženu ispred mene su poslali da zameni novčanicu od 100 evra, nakon što su na kasi očitali sve artikle koje je planirala da kupi. Žena nije imala izbora, ostavila je namirnice i otišla - požalila se jedna Splićanka zbunjena praksom kojoj je prisustvovala u prodavnici.

U komentarima su se nadovezali njeni sugrađani. Neki tvrde da trgovci moraju primiti sve novčanice, dok drugi kažu da je ovo uobičajena praksa i da je trgovački lanac čak izvukao obaveštenje da ne primaju određene novčanice.

Da ne bi bilo zabune, Slodobna Dalmacija je proverila šta kažu u Hrvatskoj Narodnoj banci:

- Zakoni i drugi primenjivi propisi u Republici Hrvatskoj ne propisuju način na koji će se obaviti plaćanje gotovim novcem evra, tj. ne propisuju da li primalac plaćanja može usloviti apoensku strukturu gotovog novca evra koji prima pri takvom plaćanju. Mišljenja smo da bi trgovci trebalo da prihvataju sve apoene evra pri obavljanju plaćanja gotovim novcem, osim ako ne postoje objektivne okolnosti vezane za praktičnu primenu u poslovnoj praksi.

- Na primer, nedostatak gotovog novca evra u kasi za uzvrat, slučaj disproporcije uobičajenog iznosa koji se plaća kod tog trgovca i nominalne vrednosti novčanice kojom se plaća, ili ako tehničke mogućnosti prodajnog mesta ne omogućavaju prihvatanje svih apoena, poput samoposlužnih uređaja za naplatu robe i usluga - navode iz HNB-a, prenosi Slobodna Dalmacija.

Kažu da bi prihvatanje evronovčanica i kovanica kao sredstava plaćanja u maloprodajnim transakcijama trebalo biti pravilo. Odbijanje bi trebalo biti moguće samo ako se temelji na razlozima koji se odnose na "načelo dobre vere" kada, na primer, trgovac na malo nema na raspolaganju evronovčanice ili kovanice za uzvrat.

- Moguće je da u pojedinim slučajevima budu dozvoljena određena ograničenja pri pojedinim načinima plaćanja, kao i da određeni način plaćanja bude izričito ograničen. Na primer, propisano je da "osim tela nadležnog za izdavanje i osoba koje su posebno određene, nijedna stranka nije obavezna prihvatiti više od 50 kovanica pri svakom pojedinačnom plaćanju." - govore iz HNB-a.

Smatraju važnim da ukažu i na Zakon o zaštiti potrošača, kojim je propisano da trgovac može odbiti sklapanje ugovora o kupoprodaji proizvoda samo ako to proizlazi iz okolnosti slučaja.

- Pritom napominjemo da inspekcijski nadzor nad sprovođenjem tog zakona kod trgovaca obavljaju tržišni inspektori centralnog tela državne uprave nadležnog za inspekcijske poslove (tržišni inspektori Državnog inspektorata).

- Napominjemo da u slučaju mogućih nepravilnosti u postupanju trgovaca koji na prodajnim mestima ne prihvataju plaćanje novčanicama od 100 evra, potrošači mogu podneti pritužbu Državnom inspektoratu Republike Hrvatske - zaključuju.

Bonus video:

05:53

Danijel Nikolić:Više srpskih proizvoda biće na policama kineskih prodavnica

(Espreso/ Telegraf Biznis/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.