„Brzo ćemo postati Crveno more“: More na Jadranu postalo toplo kao bara, pojavile su se i nove vrste riba!
Hvar, Foto: Mallon Industries / Carte Blanche / Profimedia

tropske vrućine

„Brzo ćemo postati Crveno more“: More na Jadranu postalo toplo kao bara, pojavile su se i nove vrste riba!

Na dvadeset sedam stepeni Celzijusovih kupači u Zadru pokušavaju da se osveže

Objavljeno:

Hrvatska je u još jednom toplotnom talasu. Nesnosne temperature vazduha teraju vas da se osvežite u moru. Ali ovo je samo delimično rešenje, jer su i temperature mora zabrinjavajuće visoke, piše N1 Hrvatska.

Tako je na primer u Puli već u osam sati izmereno 29 stepeni, kao i na Mljetu, a u Rovinju 28 stepeni. Malo je mesta gde je temperatura mora danas bila ispod 27 stepeni. Stručnjaci upozoravaju da ovakav porast dugoročno ostavlja traga na sav život u moru, piše N1 Hrvatska.

Opatija, Hrvatska
foto: Susanna Bennett / Alamy / Profimedia

Na dvadeset sedam stepeni Celzijusovih kupači u Zadru pokušavaju da se osveže. Na pojedinim delovima Jadrana temperatura je i za nekoliko stepeni viša.

Drugačije je ovih dana za ribare koji izlaze na more.

„Riba je uglavnom inertna, pomalo letargična zbog vrućine, kao i mi u popodnevnom odmoru“, rekao je pecaroš Boris Bulić.

Temperatura mora na Jadranu meri se stotinak godina, a tokom vekova je rasla i u dubinama za čak dva-tri stepena. Ovog leta je za tri do pet stepeni viša od uobičajenog proseka.

„Ovo je prilično alarmantno jer utiče na floru i faunu i na sve nas“, rekao je Ivica Vilibić, okeanograf Instituta „Ruđer Bošković“.

Brojne nove vrste riba u Jadranu

„Sada je more sve toplije, neke vrste riba iz toplijih mora preko Sueckog kanala dolaze u istočni Mediteran, dolaze u Jadran i polako postaju autohtone“, objasnio je okeanograf.

Poznati zadarski meteorolog ističe da je situacija zabrinjavajuća.

„Biće toga još i više, brzo ćemo postati Crveno more, dole u ​​Persijskom zalivu gde su temperature mora od 30 stepeni tokom cele godine normalne, ali to će još morati da se sačeka“, rekao je meteorolog Duško Kraljev.

Crveno more, Brod
foto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

Stariji stanovnici kažu da ovo više nije Jadran kakav poznaju iz mladosti, jer porast temperature Jadranskog mora menja – sve.

Bonus video:

03:09

AKO KREĆETE IDUĆEG VIKENDA NA MORE, RAZMISLITE DVAPUT! Iz AMSS poručuju: Na prelazima nekoliko sati čekanja, I TO NIJE SVE

(Espreso/N1/Preneo D.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.