Hrvatska proglasila Mandića, Bečića i Kneževića nepoželjnima
Andrija Mandić, Foto: EPA / BORIS PEJOVIC, Printscreen/Youtube/Skupština Crne Gore

persone non grata

Hrvatska proglasila Mandića, Bečića i Kneževića nepoželjnima

Udarna vest iz Zagreba!

Objavljeno: 11:21h

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske danas je notom koja je upućena Veleposlanstvu Crne Gore u Zagrebu, izvestilo Crnu Goru da je Republika Hrvatska proglasila Andriju Mandića, predsednika Skupštine Crne Gore, Milana Kneževića, poslanika u Skupštini Crne Gore, te Aleksu Bečića, potpredsednika Vlade Crne Gore, nepoželjnima u Republici Hrvatskoj.

Aleksa Bečić
foto: Printscreen/Youtube/Skupština Crne Gore

Kako se navodi, proglašeni su personama non grata "zbog sistemskog delovanja na narušavanju dobrosusedskih odnosa s Republikom Hrvatskom i kontinuiranog zloupotrebljavanja Republike Hrvatske u unutarnje političke svrhe".

Andrija Mandić
foto: Profimedia

"Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova žali što je većina u Skupštini Crne Gore odlučila zanemariti kontinuirane pozive Republike Hrvatske da ne povlači poteze koji bi se na negativan način mogli odraziti na naše bilateralne odnose i evropski put Crne Gore. U tom kontekstu, delovanje spomenutih političkih funkcionera posebno se izdvaja, a njihovo postupanje nikako se ne može smatrati dobronamernim i dobrosusedskim u odnosu na Republiku Hrvatsku niti je skladno deklariranom cilju članstva Crne Gore u Evropskoj uniji", navodi se u saopštenju.

Milan Knežević
foto: Printscreen/Youtube/Skupština Crne Gore

Dobrosusedski odnosi su, kako navode, jedan od ključnih elemenata procesa proširenja kao i procesa stabilizacije i pridruživanja te jedan od ključnih kriterija za ocenjivanje napretka u pristupnom procesu Crne Gore, u skladu sa Pregovaračkim okvirom Evropske unije za Crnu Goru.

Bonus video:

55:30

REDAKCIJA 25.07.2024. 1. DEO

(Espreso / Vijesti.me)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.