NAJBOGATIJA HRVATICA SAHRANILA OBA MUŽA, ĆERKA JOJ POZNATA MANEKENKA: Svi Srbi znaju za nju, a ona...
Zdenka Infeld, Foto: Printscreen/Youtube/ Hrvatska radiotelevizija

biografija

NAJBOGATIJA HRVATICA SAHRANILA OBA MUŽA, ĆERKA JOJ POZNATA MANEKENKA: Svi Srbi znaju za nju, a ona...

Tajanstvena preduzetnica ima pozamašnu zbirku umetnina i fabriku proizvodnje žica za instrumente

Objavljeno: 13:48h

Godinama je kao samohrana majka radila i po nekoliko poslova odjednom, ostala udovica sa 22, a onda joj je život priredio filmski zaokret

Zagrepčanka Zdenka Infeld važi za jednu od bogatijih Hrvatica, koja je svoju sreću pronašla u Austriji. Tajanstvena preduzetnica ima pozamašnu zbirku umetnina i fabriku proizvodnje žica za instrumente.

Unuka najbogatije Hrvatice i nekadašnja manekenka te bivša studentkinja međunarodnog poslovanja Tea Slavica, sudeći po njenom Instagram profilu - živi život punim plućima! Trenutno odmara na moru, a objavila je i nekoliko fotografija s plaže, ne otkrivajući gde se tačno odmara.

Unuka Tea Slavica

Atraktivna brineta nakon što je diplomirala na privatnom fakultetu ''Rochester Institute of Technology'', upisala je i Ridžents univerzitet u Londonu. Ova 24-godišnjakinja prošli je rođendan proslavila u društvu svoje sestre Lane i to u Milanu, podseća zagrebački Večernji list.

Firma u vlasništvu Zdenke Infeld (64) jedna je od vodećih proizvođača žica za gudačke i trzajuće instrumente u svetu. Godinama je kao samohrana majka radila nekoliko poslova odjednom, a onda joj je život priredio filmski zaokret.

Tajanstvena Zdenka danas živi u Austriji, a mnogi su mislili kako je svoje bogatstvo stekla zahvaljujući pokojnom suprugu Peteru. Međutim, ona se za njega udala nakon što je izgubio porodično bogatstvo.

Infeld je vrlo uspešna poslovna žena koja vodi uspešan biznis u Austriji i Danskoj i ima otprilike 230 zaposlenih. Osim toga, ima i veliku ljubav prema umetnosti te je pokazuje tako da u svom vlasništvu ima zbirku umetnina od preko 14.000 slika. U kolekciji ima Pikasa, Klimta, Dalija, Miroa, Vorhola, Đakometija, Kokoške...

Jako mlada, sa samo 22 godine postala je udovica. Tada se zaljubila u elektrotehničara Morisa Palislamovića iz Banjeluke, a zajedno su dobili ćerku Jasnu i sina Alena, kako su domaći mediji ranije navodili. Brak je potrajao četiri godine zbog tragedije koja je zadesila tada mladu porodicu. Saobraćajn a nesreća u kojoj je nesrećno poginuo Moris ostavila je dubok trag na Zdenku Infeld.

Iako se dogodila velika tragedija, neustrašiva Zdenka odlučila je da pokrene privatni biznis i otvori antikvarijat za nameštaj i minimarket u Zagrebu.

Tada je uspešno poslovala, ali je 2005. odlučila da se preseli u Beč. Tada novog supruga, inače 16 godina starijeg Petera Infelda upoznala je početkom 1980-ih, zapravo nedugo nakon što je ostala udovica. Dugi niz godina bili su prijatelji, a iz tog prijateljstva se rodila i ljubav.

Peter Infeld nasledio je porodični posao koji je vodila njegova pokojna majka, a ona mu je ostavila fabriku koja je, među ostalim, prva proizvodila čelične žice za instrumente.

Zdenka Infeld
Zdenka Infeldfoto: Printscreen/Youtube/ Hrvatska radiotelevizija

Osim toga, s majkom Margaret počeo se baviti i kolekcionarstvom 1965. godine. Od hrvatskih slikara u zbirci su slike Murtića, Glihe i Stančića, a sadrži i najkvalitetniju kolekciju od 2.000 slika hrvatske naive.

Peter je, kad su mu već bile 63 godine, brakom okrunio svoju ljubav sa Zdenkom koja se tada prezivala Kucej. U braku su bili samo pet godina zato što je 15. aprila 2009. Peter preminuo, a ona je nastavila da vodi porodičnu tradiciju pa je upisala studije menadžmenta.

Upravo u to vreme Peter je bio žrtva prevare poslovnih partnera s kojima je sarađivao. Zdenka je na austrijskom sudu 2005. tužila odgovorne u Fondaciji Infeld, a proces je dobila tek 2013, četiri godine nakon Peterove smrti.

Zdenka Infeld
Zdenka Infeldfoto: Printscreen/Youtube/ Hrvatska radiotelevizija

Iste je godine dobila i austrijsko državljanstvo. Tako je firmu digla iz pepela. Samu proizvodnju povećala je za sto odsto, investirala u modernizaciju proizvoda i izradu novih mašina.

Takođe, kupila je konkurentsku firmu u Danskoj sa sedištem u Kopenhagenu.

Zdenka danas ima pune ruke posla oko zbrinjavanja dragocene zbirke umetnina, dveju galerija i brojnih nekretnina u svom vlasništvu. Želja pokojnog supruga Petera bila je da se triput godišnje organizuje izložba za sve posetioce i to besplatno, na njihovom imanju.

Zanimljivo je da mnogi ne znaju da je bivša manekenka Tea Slavica Zdenkina unuka pa je ona nedavno na društvenoj mreži Instagram objavila fotografiju kako s bakom ispija piće.

Bonus video:

02:28

BIZNIS IZ SNOVA! SRPKINJA BEZ POSLA IZNAJMILA STAN U ŠVAJCARSKOJ JOŠ DVOJICOM: Naloženo im da je mesečno plaćaju SAMO ZBOG OVOG

(Espreso/Kurir/Večernji list/Prenela: N.J)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.