SVETSKA METEOROLOŠKA ORGANIZACIJA OTKRILA ŠTA NAS ČEKA DO KRAJA GODINE: Ovo vam se UOPŠTE NEĆE DOPASTI, spremite se
Šetnja po lepom vremenu, Foto: Zorana Jevtić

GLOBALNO ZAGREVANJE

SVETSKA METEOROLOŠKA ORGANIZACIJA OTKRILA ŠTA NAS ČEKA DO KRAJA GODINE: Ovo vam se UOPŠTE NEĆE DOPASTI, spremite se

Proteklih devet godina su najtoplije od kada se beleže ti podaci, a sada je otkriveno šta nas čeka do kraja 2024. godine

Objavljeno:

Vremenska pojava El Ninjo koji može da uzrokuje ekstremne uslove poput šumskih požara i tropskih ciklona trebao bi da se kasnije ove godine pretvori u generalno hladnije uslove La Ninje, objavila je Svetska meteorološka organizacija (WMO).

El Ninjo je prirodna vremenska pojava povezana sa poremećajem obrazaca vetra što znači toplije temperature površine okeana u istočnom i centralnom Pacifiku, a La Ninja donosi hladnije temperature Tihog okeana oko ekvatora, pa je povezana sa poplavama i sušama.

WMO je objavio da postoji 60 posto šansi da će se uslovi La Ninje pokazati između jula i septembra, i 70 posto između avgusta i novembra.

Automobili zaglavljeni tokom poplave
Automobili zaglavljeni tokom poplave foto: EPA ALI HAIDER

"Kraj El Ninja ne znači pauzu u dugotrajnim klimatskim promenama koje će naša planeta i dalje doživljavati zbog gasova staklene bašte", rekla je Ko Barret, zamenica glavnog sekretara organizacije. "Izuzetno visoke temperature površine mora i dalje će igrati važnu ulogu u narednim mesecima".

Proteklih devet godina najtoplije su od kada se beleže ti podaci, usprkos hladnom uticaju La Ninje koji je trajao od 2020. do početka 2023., objavio je WMO.

Bonus video:

01:18

DO KRAJA VEKA NAS ČEKA KATASTROFA ZBOG KLIMATSKIH PROMENA? Ova klima će vladati u Srbiji! EU zabrinuta: Smislila jedno rešenje

(Espreso/ Index/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.