Je l ovo Bar ili Bari? U samom centru italijanskog grada bista crnogorskog vladara, a za sve je zaslužna jedna žena
Foto: Wikipedia/Augusto Aulenta, Wikipedia, Espreso

nećete verovati!

Je l ovo Bar ili Bari? U samom centru italijanskog grada bista crnogorskog vladara, a za sve je zaslužna jedna žena

Ovo, iako na prvu loptu čudno, ima dosta smisla.

Objavljeno:
T Š

U samom centru Barija, na jednoj od najvećih ulica, nalazi se jedna posebna bista, zbog koje biste mogli da pomislite da ste pre u Baru, nego u Bariju.

Ulica vodi do glavnog trga i mosta koji prelazi preko luke, a na samom centru ulice nalazi se bista crnogorskog knjaz Nikole.

Odakle bista Nikole I Petrovića od Crne Gore usred Italije?

Ovo, iako na prvu loptu čudno, ima dosta smisla.

Kao što smo rekli, njegova bista nalazi se na ulici u samom centru grada, a ona nosi ime po još jednom vladaru, zaslužnim za ujedinjenje Italije, Viktoru Emanuelu. Upravo ova činjenica je razlog zašto Italijani imaju statuu posvećenu crnogorskom knjazu.

Bari, Nikola I Petrović, Crna Gora
foto: Teodora Škobo

Žena Viktora Emanuela, Jelena, bila je crnogorska princeza i ćerka Nikole I Petrovića. Nikola je bio mudar vladar,a mnogi smatraju da je upravo brakovima svoje dece obezbeđivao dobre odnose između država, poput onog između Zorke i kralja Petra I, a jedan od takvih brakova bio je i između Jelene i Viktora.

Kako su se Jelena i Viktor upoznali?

Jelena Petrović Njegoš rođena je na Cetinju 28. decembra 1872. godine kao šesto dete, a peta ćerka knjaza Nikole i knjeginje Milene.

Jelena volela da putuju i da je svog muža Viktora Emanuela III upoznala na otvaranju Svetske izložbe savremenog slikarstva u Veneciji, u februaru 1895.

Sa njim se potom zbližila na balu u Rusiji 1896. godine, povodom krunisanja Nikolaja II za cara Rusije. Navodno mu je baš tu rekla sudbonosno “da” .U avgustu iste godine, Viktor Emanuel stigao je u kraljevski dvor na Cetinju, gde je obavljena veridba, uz sve tradicionalne običaje i ceremonije. Svadba je bila u oktobru. Kraljevska jahta “Savoja” 19. oktobra 1896. krenula je iz barske luke prema Italiji i uplovila u luku Bari sa slavnim mladencima.

Venčanje je obavljeno u katoličkoj crkvi u Rimu,a Jelena je prethodno primila katoličku veru.

Svi su pričali o Jeleninoj lepoti
Svi su pričali o Jeleninoj lepoti foto: arkivi / akg-images / Profimedia

Njihov brak je, prema istorijskim podacima, bio veoma ispunjen, a iz istog su dobili petoro dece. Bili su kraljevski par Italije u periodu od 1900. do 1946. godine, a osvajanjem teritorija, car i carica Etiopije sedam godina i kralj i kraljica Albanije četiri godine.

O tome koliko je bio srećan izborom svoje žene, svedoči baš i ova prelepa bista u samom centru luke posvećena njegovom tastu.

Bonus video:

52:33

REDAKCIJA 21.08.2024. 2. DEO

(Espreso/T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.