prilika
SEZONSKI POSAO, PLATA 1.500 EVRA MESEČNO I JOŠ STE NA PRIMORJU! Prednost imaju Srbi, iz samo jednog razloga!
Mladima je sezonski posao prilika da spoje ugodno i korisno
- Svake godine nam se povećava broj radnika iz Banjaluke, za njih imam samo reči hvale, zato smo i došli u grad da se povežemo sa još zainteresovanih ljudi, priča Šime Andrijašević, vlasnik ugostiteljskog objekta na makarskoj rivijeri, koji sa Turističkom organizacijom opštine Gradac boravi na banjalučkom Sajmu turizma.
- Sezona minimalno traje tri meseca, a negde i šest meseci. Banjalučana ima jako puno i prezadovoljan sam njihovim radom. Imam dobru komunikaciju sa Banjalukom, godinama dolazim ovde, zato sam predložio i našoj turističkoj organizaciji da se ovde predstavi, da se povežemo sa ljudima i mislim da će to dobro funkcionisati. Sada da nam date stotinu ljudi raznih profila naći ćemo im radno mesto na području naše turističke zajednice, samo to, da ne spominjemo ostale - kaže Andrijašević.
Njihovi radnici su, priča, mahom otišli u Irsku, Italiju, Nemačku, pa čak i Novi Zeland.
- Otkako smo ušli u Evropsku uniju sve se pomerilo, naši ljudi odlaze dalje, a vi dolazite nama. Ali, čak i kada bi se naši radnici vratili, ne bi bilo dovoljno, jer imamo velike kapacitete - priča ovaj ugostitelj.
Banjalučki radnici su jako kvalitetni samo se kod nas ne cene i ne plaćaju adekvatno, poručuju iz Udruženja radnika u ugostiteljstvu, koje često posreduje pri odlasku sugrađana na posao u druge zemlje.
Mladima je sezonski posao prilika da spoje ugodno i korisno, okupaju se i pri tom zarade, ali je porazno što iz Banjaluke sve više odlaze iskusni ugostitelji, porodični ljudi, stariji od 40 godina.
- Lani smo napravili kontakt za jednu ekipu koja je dobijala platu i preko zime. Naši ljudi su u Hrvatskoj adekvatno plaćeni, za razliku od Banjaluke. Kod nas je teško naći kvalitetne radnike, jer neće ljudi više da budu prijavljeni na minimalac, pola plate dobijaju na račun, a pola na ruke. Zašto dobri ugostiteljski lokali ne menjaju svoje konobare, zato što ih dobro plaćaju, prijavljeni su na puno radno vreme, za noćne sate, rad nedeljom. Samo takvim pristupom, poslodavac neće kukati da nema radnika. Prijatelju imaš ti radnika, ali ih treba adekvatno platiti - poručuje Željko Tatić, predsednik udruženja.
Masovni odlazak ljudi primorao je i domaće ugostitelje da promene pristup.
- Drago mi je ipak da je situacija u ugostiteljstvu trenutno bolja nego pre godinu dana kada su se pojedini vlasnici ponašali bukvalno kao robovlasnici. Sada ako želite kvalitetne radnike morate da ih dobro platite. I mi našim članovima kažemo da ako pristanu da rade za platu manju od 800 KM da ćemo ih automatski isključiti iz udruženja - slikovito objašnjava Tatić.
BONUS VIDEO: Momir Bulatović za Espreso o Miri Marković!
(Espreso.co.rs)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!