Uhapšeni roditelji maloletnika (14) koji je ubio policajca u Bosanskoj Krupi: Nacija zanemela zbog jezivog napada!
Bosanska policija, Foto: AP Photo Kemal Softic

STRAVA I UŽAS KOD KOMŠIJA

Uhapšeni roditelji maloletnika (14) koji je ubio policajca u Bosanskoj Krupi: Nacija zanemela zbog jezivog napada!

Maloletnik (15) je tokom noći između četvrtka i petka izvršio teroristički napad na policijsku stanicu

Objavljeno: 15:52h

Roditelji maloletnika koji je u četvrtak uveče ubio policajca, a drugog teško ranio u Bosanskoj Krupi, uhapšeni su danas, preneo je "Avaz".

Maloletnik (15) je tokom noći između četvrtka i petka izvršio teroristički napad na policijsku stanicu. U stanicu je upao s nožem i napao pripadnike MUP.

Na teren su tada izašli pripadnici Specijalističke jedinice, veliki broj pripadnika uniformisane policije, kao i inspektori MUP USK.

Maloletnik je usmrtio policajca Ozrena Marana.

Drugi policajac nalazi se u Kantonalnoj bolnici dr. Irfan Ljubijankić i on je u stabilnom stanju.

Napad okarakterisan kao teroristički

Portparol MUP-a USK Adnan Beganović rekao je da će istraga utvrditi tačne uzroke i motive ovog čina.

- Tužilaštvo je izrazilo da u opisanom događaju postoje obeležja krivičnog dela iz člana 201. Krivičnog zakona FBiH, odnosno 'terorizam'. Istraga i dalje ide svojim tokom radi utvrđivanja uzroka i motiva - rekao je Beganović.

Ubijeni policajac je Ognjen Maran iz Bosanskog Novog, dok je ranjeni policajac Avdo Hasanović iz Bosanske Krupe, a napadač je odmah uhapšen.

On je ušao u policijsku stanicu i hladnim oružjem prvo napao Marana, koji je odmah podlegao povredama. Zatim je nasrnuo na Hasanovića i teže ga povredio, zbog čega je odmah je prevezen u Kantonalnu bolnicu "Dr. Irfan Ljubljankić", gde je stabilizovan.

Pema nezvaničnim informacijama, napadač je pre ovog čina slao čudne poruke poznanicima, opraštajući se od njih. Oni koji su ga poznavali navode da je bio sklon i religijskom ekstremizmu.

Bosanska policija
Bosanska policija foto: EPA/FEHIM DEMIR

Na konferenciji za medije javnosti se obratila glavna tužiteljka Merima Mešanović i navela da će proveriti da li su iza maloletnika stajale ekstremističke grupe.

- Proveriće se, pored motiva, da li je ga je neko podstrekao na ovo i da li stoje neke ekstremne grupe iza njega. Radi se o maloletnom licu koje ima nepunih 15 godina i prema Krivičnom zakonu se smatra maloletnikom. Propisana je kazna najmanje deset godina ili doživotna. Ipak, prema zakonu, njemu se ne može izreći takva kazna niti kazna zatvora jer je mlađi od 16 godina. Ne radi se o starijem maloletniku već o mlađem, te se može izreći upućivanje u popravni dom, najduže pet godina - rekla je Merima Mešanović.

Bonus video:

04:08

KO FINANSIRA NEMIRE NA TLU EVROPE?

(Espreso/ Dnevni Avaz/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.