nekome će biti odvratno
KAD IM KAŽEM ŠTA SU POJELI, NE MOGU DA VERUJU: Ovaj muškarac meso nabavlja na neverovatan način!
Ovako puno uštedi
Rafe Karol praktikuje zanimljiv način štednje - za porodične večere priprema lešine koje pronalazi uz put.
Otac troje dece iz Vašingtona pretražuje okolne puteve i skuplja pregažene lešine divljih životinja. I tvrdi da je njihovo meso izvrsno.
Dosetljivi 47-godišnjak ih potom očisti od iznutrica, kuva i jede, ali isto tako poslužuje gostima za svečane porodične večere za praznike, poput Božića ili Dana zahvalnosti.
- Većinu ljudi šokira moje lešinarenje, pogotovo zato što misle da na putu uglavnom stradaju rakuni ili veverice. Ali kad pozovemo goste, recimo za Božić, i jedemo nešto što sam našao na putu, ljudi ne mogu da veruju da je to lešina jer je prefinog ukusa - ispričao je.
Ako godišnje pronađe pet velikih divljih životinja, Karol je time osigurao za svoju porodicu hranu za veći deo godine. Naime, od lešine jelena dobije oko 30 kilograma mesa, koji potraju par mjseci. Njegov najveći ulov bio je leš dve godine starog crnog medveda kojeg je pronašao uz put kilometar i po od kuće.
- Iz njega smo izvukli 55 kilograma mesa - prisetio se Karol, koji kaže da je ukus medveda prilično sličan svinjetini.
- Iskoristimo i dosta masti, a nešto podelimo prijateljima koji od sala prave sapun ili mast koriste za pečenje krofni - objasnio je.
- Ako ja ne pokupim te strvine, propašće. Stoga, ako vidim da su sveže i nisu previše izmrcvarene, uzmem gotovo sve što nađem - objasnio je.
Svoju strast za skupljanjem strvina nasledio je od oca.
- Kada sam imao 10 godina, moj je otac doneo kući jelena ubijenog na putu. Rakomadao je životinju i pripremio za večeru - priseća se on.
Godinama kasnije, nakon venčanja sa suprugom Kirstin (46) odlučio je da krene očevim koracima.
- Nismo imali mnogo novca. To je značilo da neću okrenuti leđa besplatnoj hrani - objasnio je.
U to vrijeme, njegov hobi je bio prilično opasan, jer osim što se izlaže opasnosti da i sam bude pregažen na putu, u Vašingtonu je skupljanje lešina bilo zabranjeno zakonom.
Srećom, nikad ga nisu uhvatili. Sledećih nekoliko godina Karol je odgajao svoje tri ćerke Dovn (27) Kati (25) i Emili (18), ishrana cele porodice bazirala se na pripremi lešina jelena, košuta, jarebica i ostale divljači koje su život uglavnom izgubile pod točkovima.
- Ponosan sam na meso koje donosim kući svojoj porodici. I nikad ne bih doneo kući ništa što nije istog kvaliteta kao hrana koju ljudi kupuju u trgovinama - ističe za Mirror.
Dodaje da to radi već toliko dugo da odmah može prepoznati je li neka strvina iskoristiva ili ne.
- Isto kao što ćete prvo pomirisati piletinu koju ste izvadili iz frižider pre nego što je pojedete, tako i ja prvo pomirišem leš i zatim procenim je li životinja previše oštećena od udarca automobila - objašnjava.
Među omiljene recepte, Karol navodi burgere od jelena, mesnu štrudlu od srnetine i dobro pečeni medveđi odrezak.
Strvine vrlo rado priprema gostima koje poziva na večeru jer to vidi kao izvrsnu priliku za edukaciju i pokazivanje da u tome što radi nema ničeg pogrešnog.
- Neki ljudi se šale na moj račun, kažu da sam seljačina koja se hrani po putu. Ali to je i za očekivati, ali ako ja sam znam zašto to radim, nema razloga da ne nastavim i dalje - zaključuje.
(Espreso.co.rs/24sata.hr)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!