Vozači, oprez: Ovo su nova pravila za zimske gume u Nemačkoj, a ovako izbegnite paprenu kaznu
Gume, Foto: RINA

bezbednost na putevima

Vozači, oprez: Ovo su nova pravila za zimske gume u Nemačkoj, a ovako izbegnite paprenu kaznu

Na snazi su od 1. oktobra, a kazne će iznositi i do 80 evra

Objavljeno: 17:33h

S dolaskom jeseni, vozači u Nemačkoj se pripremaju za promenu guma, ali ove godine donete su važne promene koje nisu zanemarljive.

Naime, od 1. oktobra 2024. godine, određene vrste guma više neće biti odobrene kao zimske gume, a to može imati ozbiljne posledice za sve koji ih ne zamene, čak iako samo prolaze kroz ovu državu.

Šta se menja?

Prema novim pravilima, gume označene simbolom M + S (koji označava "blato i sneg") više neće biti dovoljne za vožnju u zimskim uslovima.

Do kraja septembra 2024. godine, ove gume će se smatrati prihvatljivima samo ako su proizvedene pre 1. januara 2018. godine. S druge strane, novije M + S gume neće imati zvanično odobrenje kao zimske.

Zašto je to važno?

Automobilske gume
Automobilske gumefoto: RINA

Ova promena je rezultat strožih propisa koji su uvedeni zbog toga što su mnogi proizvođači mogli da dodaju simbol M + S na svoje gume bez odgovarajućeg testiranja kvaliteta.

Umesto toga, od oktobra će jedine dozvoljene gume u zimskim uslovima biti one sa simbolom Alpine, koji garantuje da su gume prošle rigorozne testove.

Kazne za neodgovarajuće gume

Vozači koji koriste neodgovarajuće gume u zimskim uslovima suočiće se sa kaznom od 60 evra i jednim kaznenim bodom u vozačkom registru.

Osobe sa invaliditetom moraće platiti čak 80 evra. Čak i ako niste bili za volanom, kao vlasnik vozila, bićete odgovorni i platiti 75 evra, uz dodatni kazneni bod.

Šta treba uraditi?

Savetuju se svi vozači da još jednom pregledaju svoje zimske gume i, ako je potrebno, izvrše zamenu.

Gume gube svoje performanse s godinama; one postaju tvrđe, što utiče na sposobnost vožnje i kočenja. Ne zaboravite da proverite DOT broj na strani gume kako biste utvrdili njenu starost.

Ako putujete u Nemačku, pripremite se na vreme i osigurajte da vaše vozilo bude spremno, kako biste izbegli kazne i osigurali svoju bezbednost.

Bonus video:

00:11

Dvojica huligana buše gume na automobilu u Žarkovu

(Espreso/24 sedam.rs/A.M./Preneo D.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.