Sve je otkriveno
OVO JE NOVAKOV ŠAMPIONSKI JELOVNIK: Nije istina da ne jede meso! Ali gluten i mlečni proizvodi ne dolaze u obzir!
Najbolji teniser sveta je svojevremeno bio na udaru zbog ishrane, ali ona je upravo jedan od razloga zašto i sa 32 godine igra na tako visokom nivou
Novak Đoković nije samo najbolji teniser sveta, već je ujedno i fizički najspremniji, iako ima 32 godine.
Dokaz za to smo videli i u finalu Vimbldona u nedelju kada je pet sati igrao napet meč protiv Rodžera Federera u pet setova, a na njegovom licu i u njegovim potezima se nije moglo primetiti da umoran.
Zasluge za to idu, osim na račun njegove genetike, kondicionog trenera, i svega ostalo, i zbog specifičnog načina ishrane zbog koga je jedno vreme bio na žestokom udaru.
Opšte je poznato da najbolji srpski teniser ne jede namirnice koje u sebi sadrže gluten, kao ni mlečne proizvode.
U svojoj knjizi "Serviraj za pobedu" iz 2013. godine je do detalja objasnio svoj plan ishrane i jelovnik, s time što je to sada malo promenjeno pošto je ipak odlučio da ubaci malo mesa u jelovnik.
Đoković je sad napravio plan kako da za samo četrnaest dana transformišete i telo i život. Uz nedeljni jelovnik, korisne savete za poboljšanje varenja i izvrsne recepte koji se lako pripremaju, lako ćete se osloboditi viška kilograma i poboljšati zdravlje. Đoković vam još daje i savete kako da se oslobodite stresa i koje lake vežbe da radite da biste se pokrenuli i razgibali, iste one koje i on radi pre svakog meča.
PRVI DAN
Doručak: Čaša mlake vode posle ustajanja, dve velike kašike mauka meda, kaša organskih zobenih pahuljica bez glutena, brusnice, suvo grožđe, semenke suncokreta, bademi
Užina: Hleb bez glutena, krekeri sa avokadom i tunjevina
Ručak: Zelena salata, testenina bez glutena, (kao dodaci pirinač, špargla, veganski sir i paradajz)
Užina: Jabuka sa puterom od indijskog oraha, dinja
Večera: Cezar salazta sa dresingom, supa sa povrćem, fileti lososa, sa prženim paradajzom i marinada.
DRUGI DAN
Doručak: Čaša mlake vode posle ustajanja, dve velike kašike manuka meda, banana sa puterom od indijskog oraha voće.
Užina: Tost bez glutena sa puterom od badema i medom
Ručak: Zelena salata, začinjena salata ukljućujući rezance bez glutena, crveni biber, rukola indijski orah, bosiljak i vinsko sirće
Užina: Voće
Večera: Salata sa tunjevinom, (zeleni pasulj, kanelini pasulj, rukola, tunjevina, crveni biber, paradajz, kockice piletine, supa od paradajza.
TREĆI DAN
Doručak: Čaša mlake vode posle ustajanja, dve velike čaše manuka meda, zobene pahuljice sa puterom od indijskih oraha i bananama i voće.
Užina: Humus sa jabukama
Ručak: Zelena salata, testenina bez glutena (uključujući pirinač, lešnike i bosiljak)
Uživo: Avokado sa krekerima bez glutena i voće
Večera: Sveža mešavina zelena salata sa avokadom i dresingom, šargarepa i supa od đumbira, pečena piletina prekrivena limunom.
BONUS VIDEO:
(Espreso.co.rs)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!