Novak Đoković unajmio advokate: Neće ovo više da trpi
Alkaraz i Đoković, Foto: EPA/CAROLINE BLUMBERG

haos

Novak Đoković unajmio advokate: Neće ovo više da trpi

Vreme je za revoluciju

Objavljeno: 08:53h

Najbolji teniser u istoriji Novak Đoković kreće u obračun sa surovim ATP-jem.

Srpski as je pre nekoliko godina osnovao organizaciju PTPA koja zastupa prava tenisera i pre svega teži da poboljša položaj onih koji nisu u samom vrhu "belog sporta".

Međutim, u poslednje vreme se jednim od najvećih problema smatra prenatrpan raspored koji ja posledicu ima sve više povreda na ATP turu.

Kako javljaju britanski mediji, Đoković i njegovi saradnici pokreću revoluciju.

- PTPA je angažovala nekoliko globalnih advokatskih firmi kako bi promenila potpuno strukturu tenisa. Glavna poenta ove akcije leži u tome da prosečan teniser radi previše i ima premala primanja za standard planetarno popularnog sporta. Deluje da bi revolucija mogla da krene iznutra - navodi su britanskog Telegrafa.

Novak Đoković
Novak Đokovićfoto: Hector RETAMAL / AFP / Profimedia

Jedan od direktora PTPA sindikata Ahmad Nasar pričao je o problemima sa kojima se igrači suočavaju, posebno o zaradu i novcu koji igrači ne vide.

- Tenis je drugi najgledaniji sport po našim podacima, odmah iza fudbala i uprkos tome je tek deveti kada se gleda zarada. Četiri grend slema godišnje igračima donose između 14 i 16 odsto ukupne zarade, dok recimo košarkaši u Americi dobijaju oko 50 odsto povratka novca na isti način. Reforme u tenisu su potrebne, jer igrači imaju najviše da izgube. Neki ne osećaju hitnost, ali svaki put kada sportista izađe na teren njegova karijera može da se završi. Čak i ako se to ne dogodi, njihove karijere traju veoma kratko - rekao je Nasar za isti list.

Nedavno je Cicipas govorio o ovim problemima.

- Potrebe za promenama su sada hitnije nego ikad. ATP i WTA kalendari su takvi da nemamo odmor. Sa liderima kakav je Novak Đoković priče oko promene kalendara koje bi više odgovarale igračima dobijaju sve više pažnje - napisao je Cicipas na društvenim mrežama, ali potm obrisao objavu.

Cicipas i Đoković
Cicipas i Đokovićfoto: Angelos Zymaras / AFP / Profimedia

Alkaraz je usred konferencije ukazao na istu stvar.

- U narednih nekoliko godina ćemo imati još više obaveznih turnira. Ubiće nas na neki način. Voleo bih da imam više slobodnog vremena - rekao je Karlos.

Uskoro ćemo videti koji je Novakov plan, ali očigledno nakon mnogih oborenih rekorda ima vremena da se konačno pozabavi ozbiljnim problemima na ATP turu.

Bonus video:

01:08

Zezanje do suza - Novak i Grigor pravili šou

(Espreso sport)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.