Veleizdaja! Đokoviću je bio najveća podrška, a onda se okrenuo protiv njega
Novak Đoković, Foto: Chryslene Caillaud / Panoramic / imago sportfotodienst / Profimedia

teniski zemljotres

Veleizdaja! Đokoviću je bio najveća podrška, a onda se okrenuo protiv njega

Veliki prijatelji na suprotnim stranama...

Objavljeno: 11:05h

Kao grom iz vedra neba odjeknula je vest da doskorašnji kondicioni trener Novaka Đokovića, Marko Paniki prelazi u tabor prvog tenisera sveta Janika Sinera.

Italijan se u maju rastao sa Novakom, a na tom mestu ga je zamenio Gebhard Grič.

To je bio samo nastavak velikih promena u Đokovićevom stručnom štabu, pošto se ranije rastao i sa prvim trenerom Goranom Ivaniševićem.

Ko je zapravo Marko Paniki?

Marko Paniki ima 60 godina i bivši je dvostruki italijanski šampion u skoku udalj. Prvi put je u Novakov tim došao još davne 2018. godine na ideju tadašnjeg trenera Marijana Vajde. Uz prekide, ostao je sve do maja ove godine. Paniki je ime izgradio kao vrsni stručnjak sarađujući sa nizom atletičara, tenisera, ali i teniskim asocijacijama Italije, Kine, Izraela i Nemačke. Bio je i lični trener mnogim poznatim teniserkama poput Frančeske Skjavone, Li Na, Svetlane Kuznjecove, Danijele Hantuhove, Karin Knap, radio je i sa mnogim teniserima poput Fabija Fonjinija, Kristijana Garina, Iva Karlovića, Filipa Kolšrajbera, Leonarda Majera, Simonea Bolelija...

Marko Paniki
Marko Panikifoto: Joly Victor/ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia

Inače, Novakov tim nakratko je napustio 2018, ali se vratio 2019. godine umesto Gebharda Fil-Griča i od tada je bio uz Srbina, da bi od leta ponovo došlo do "rokade" kada se Austrijanac vratio u Novakov tim. To je ostavilo Panikija bez posla, da bi tokom US Opena ponovo je viđen da sarađuje sa drugim teniserima. Ipak, čekao je poziv nekoga iz vrha.

Podsetimo, Paniki je inače diplomirao na Univerzitetu "NSU" na Floridi na temu "Psihologije u sportu i treniranja", a prethodno je radio i na mnogim prestižnim sportskim akademijama (IMG, Sančez-Kasal), takođe je bio i u nekoliko teniskih federacija (Italija, Nemačka, Kina, Izrael, Hong-Kong). Njegova najveća specijalnost je rad na prevenciji od povreda i jasno je da će iz tog razloga biti od esencijalne važnosti za Janika Sinera.

Đoković je ovako govorio o nekadašnjem treneru.

- Marko je moj kondicioni trener, preko 35 godina je u ovom poslu, fakultetski je obrazovan i zna stvari koje su bitne u razumevanju celog kinetičnog lanca. Najviše problema imao sam sa servisom i sa njim i Ivaniševićem sam često pričao o tome. Sa Markom ulazimo u sitnice, suštinu, pokušavamo da razumemo šta prouzrokuje pogrešno izvođenje tog udarca.

- Markova uloga je velika. Staložen je, ima mnogo životnog iskustva i u njegovoj oblasti i u oblasti psihologije. Dosta razgovaramo. Kao kondicioni trener najčešće je sa mnom, uz fizioterapeuta. Naša komunikacija je baš temeljna.

Paniki i Đoković
Paniki i Đokovićfoto: @Starsport/Srđan Stevanović

Paniki je s druge strane bio impresioniran svojim učenikom.

- Nole je genetički fenomen. Ima tu sposobnost da sve što radi izgleda prosto i da to čini konstantno. Uz to je sposoban da radi neke stvari koje drugi ne mogu. Jednostavno, ne možete da ga kopirate. Ima dovoljno iskustva da razume svoje telo i šta mu telo govori. Mi smo tu da ga podržimo i da mu damo pravo oružje da nastavi da se razvija - izjavio je Marko jednom prilikom.

Bonus video:

00:16

Novak Đoković, Ju-Es open, Njujork

(Espreso sport/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.