Kakav šok: Stao u odbranu Sinera!
Janik Siner i Novak Đoković, Foto: Paul Crock / AFP / Profimedia

doping...

Kakav šok: Stao u odbranu Sinera!

Ovo nismo očekivali

Objavljeno:

Nedavno je teniski svet zatresla vest da se italijanski teniser - Janik Siner, dopingovao.

Međunarodna teniska agencija za integritet (ITIA) navela je u saopštenju da je Siner dvaput bio pozitivan na nedozvoljenu supstancu klostebol u martu 2024. godine.

Janikov sunarodnik i kolega Marko Bartoloti imao je sličan slučaj sa dopingom.

Bartoloti kojem je najbolja pozicija u karijeri na ATP turu bila 355, takođe je bio pozitivan na supstancu - klostebol, kao i Janik Siner.

Janik Siner
Janik Siner foto: Ian Johnson/Icon Sportswire / Newscom / Profimedia

- Kao u Sinerovom slučaju, nisu ustanovljeni krivica ni nemar - naveo je Bortoloti u intervjuu za "Ubi Tennis".

I u njegovom slučaju ništa se nije znalo sve dok Međunarodna teniska agencija za integritet (ITIA) nije objavila zvaničnu odluku o celoj situaciji.

- Prvo se mora slučaj procentii, ne može se tek tako reći 'bio je pozitivan' i to je to, a ne znaš ni kojom supstancom. Igrač onda ima mogućnost da ponudi kontradokaze, postoji proces - objašnjava Bortoloti.

I kod Bortolotija je u pitanju bio sporni trofodermin koji sadrži supstancu klostebol.

- Nadam se da je najgore iza njega. Glupo je, govorimo o masti za rane koja ne utiče na igru, pronašli su minimalnu količinu (nanogram). Dok su trajale optužbe, razgovarao sam sa svojim prijateljem biologom, koji mi je napisao: 'Ako se dopinguješ klostebolom, pravi si imbecil'.

Na kraju, 33-godišnji Italijan je kritikovao kolege koje su odmah skočile na Sinera, najviše aludirajući na Kirjosa koji je prvog tenisera sveta napao direktno.

- On jeste deo porodice steroida, ali nije pravi steroid. Kirjos, Puj, Šapovalov i ostali ne znaju o čemu govore – videli su naslov i odmah su pustili jezik, da li su zavidni... Janik ima svu moju podršku - zaključio je Bortoloti.

Bonus video:

00:20

Melburn, Australijan open, navijači, tenis

Espreso / Iva Krga


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.