Jubilarni 60-ti okršaj Nadala i Đokovića: Srbin pobedom korak bliže zlatu ili Rafa iz senke do iznenađenja?
Novak Đoković i Rafael Nadal, Foto: EPA/Etore Ferrari

pariz 2024

Jubilarni 60-ti okršaj Nadala i Đokovića: Srbin pobedom korak bliže zlatu ili Rafa iz senke do iznenađenja?

Španac je trenutno 161. teniser sveta, dok se Novak nalazi na drugoj poziciji ATP liste

Objavljeno: 07:16h
I K

Došao je i taj dan, dan kada ćemo posle dužeg vremena na terenu gledati dva najveća rivala godinama unazad, Rafaela Nadala i Novaka Đokovića, ali sada, u možda njihovom poslednjem okršaju.

Rafael Nadal u zagrljaju sa Novakom Đokovićem
Rafael Nadal u zagrljaju sa Novakom Đokovićem foto: EPA/ NIC BOTHMA / POOL

Zato, uživajmo u tenisu i iskoristimo svaki trenutak da dobro propratimo magije jednog i drugog tenisera. Španac i Srbin grabe ka svojim ciljevima, a znajući da im je ovo možda čak i poslednja šansa da ostvare ono što žele, i da možda neće biti prilike za popravni, pritisak je ogroman.

Novak Đoković i Rafael Nadal
Novak Đoković i Rafael Nadal foto: EPA/Yoan Valat

Onaj koji bude bio stabilniji, fokusiraniji, skoncentrisaniji, biće slavljenik nakon ovog duela… Doduše, “duela” je mala reč…Ovo što nas očekuje jesu anali “belog sporta”, nešto što je teniskoj javnosti nedostajalo…

Ovo je spektakl koji će ukrasiti ove Olimpijske igre u Parizu, zamaskirati sve ostale sportove na Olimpijadi i biti glavni fokus ovog ponedeljka, dana kada sve staje, a oči će biti uprte samo na njiih dvojicu, Rafaela Nadala i Novaka Đokovića.

Rafael Nadal i Novak Đoković
Rafael Nadal i Novak Đoković foto: CHRISTOPHE SIMON / AFP / Profimedia

Duel divova, igrača koja su upisani u istoriju tenisa, biće odigran na stadionu “Filip Šatrije”, a meč bi trebalo da počne ne pre 13:30 časova. Novak Đoković ima samo jedan cilj, a to je da se iz Pariza vrati sa zlatom oko vrata i jedine medalje koja mu fali u bogatoj i velikoj teniskoj karijeri.

Sa druge strane, Nadal će probati da “oživi” karijeru koja mu je u totalnom padu, pa sada na terenima teniskih turnira gledamo “polovnog” Rafu, koji je daleko od onog koga smo poznavali ranijih godina...

Rafael Nadal
Rafael Nadalfoto: David Winter / Shutterstock Editorial / Profimedia

Meč drugog kola Olimpijskih igara u Parizu, predstavljaće njihov jubilarni 60-ti susret, gde bilans ide na stranu Đokovića koji vodi u pobedama, i to minimalno - 30:29.

Vratićemo se dva leta pre, zaputićemo se u Francusku, odnosno Rolan Garos. Prisetićemo se Novakovog i Nadalovog poslednjeg okršaja, gde je Španac odneo pobedu u četvrtfinalnom meču i to nakon četiri sata i 12 minuta igre…

Tada se nismo nagledali spektakularnih poteza, više smo gledali borbu živaca jednog i drugog tenisera, kao i šah, koji je na kraju imao i svoj poslednji potez, čuveni “mat”, a tada ga je povukao Rafael Nadal i time Novaka ostavio bez polufinala u prestonici Francuske.

Nadamo se da će se Srbin na predstojećem susretu na Igrama u Parizu revanširsti za taj bolni poraz koji je doživeo 1. juna 2022. godine, i da će, to biti samo jedan od koraka, koji će Novak preći do medalje, koja se obasjava zlatnom bojom, i koja će, dodatno obasjati celokupnu njegovu karijeru i možda čak staviti tačku na istu.

Novak Đoković na meču protiv Metjua Edbena u prvom kolu Olimpijskih igara u Parizu
Novak Đoković na meču protiv Metjua Edbena u prvom kolu Olimpijskih igara u Parizufoto: EPA/DIVYAKANT SOLANKI

Ona, koja bi ga izjednačila sa jednim od najboljih fudbalera sveta - Lionelom Mesijem, čovekom, koji je osvojio sve što može jedan sportista da osvoji u karijeri…Novak je do meča sa Rafom stigao nakon ubedljive pobede protiv Australijanca Metjua Ebdena sa 2:0 (6:0, 6:1)

Novak Đoković i Metju Ebden na meču prvog kola Olimpijskih igara u Parizu
Novak Đoković i Metju Ebden na meču prvog kola Olimpijskih igara u Parizufoto: PATRICIA DE MELO MOREIRA / AFP / Profimedia

Sa druge strane, Nadal je u prvom međusobnom susretu sa mađarskim teniserom Martinom Fučovićem trijumfovao nakon dva i po sata. “Kralj šljake” slavio je rezultatom 2:1, odnosno po setovima (6:1, 4:6, 6:4).

Rafael Nadal na meču protiv Martina Fučovića u okviru prvog kola Olimpijskih igara
Rafael Nadal na meču protiv Martina Fučovića u okviru prvog kola Olimpijskih igara foto: Miguel MEDINA / AFP / Profimedia

Spremite kokice, udobno se smestite, i uživajte u možda i “poslednjem plesu” Novaka i Nadala. Srbija veruje u Đokovića, cela nacija je na nogama, i nada se da će Novak uspeti, da će ostvariti nedosanjani san - zlatnu medalju sa Olimpijskih igara.

Idemo, Nole!

Bonus video:

00:30

Novak i Nik igraju tenis

Espreso / Iva Krga


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.