Ma, pokazaće ti Novak još jednom u nizu ko je gazda: Dobiće Federer odgovor na ovo od Đokovića!
Novak Đoković i Rodžer Federer, Foto: Antoine Couvercelle / Panoramic / imago sportfotodienst / Profimedia

ZANIMLJIVO

Ma, pokazaće ti Novak još jednom u nizu ko je gazda: Dobiće Federer odgovor na ovo od Đokovića!

Švajcarac je bio iskren

Objavljeno:

Rodžer Federer, nekadašnji teniser govorio je za ESPN, gde je dao opširan intervjuu, a jedna od tema kroz koju je prošao bila je vezana i za najboljeg tenisera u istoriji, Novaka Đokovića.

Švajcarac je stavio tačku na bogatu i uspešnu karijeru, a činjenica je da ga je Đoković koji se i dalje bori na teniskim terenima i dostiže zavidne rezultate sa 37 godina, ostavio u senci. Srbin je iskovao ime o sebi, a ono glasi ''GOAT'' - teško prihvatljiva činjinica za Nadala i Federera.

Rodžer je prvo govorio o utiscima sa takmičenja, kada nije u ulozi tenisera.

- Sjajno je biti ovde, hvala vam puno. Napisao sam svom prijatelju jutros, sjajno je biti ovde, ali još uvek je malo čudno, znate. Nema sledećeg treninga, nema sledećeg meča, nema obroka gde razmišljate šta ćete spakovati za sve što predstoji tog dana. Ali volim biti ovde. Srećan sam što su moja deca ovde sa mnom danas, ili ove nedelje, i moja supruga takođe. Moji roditelji su zapravo takođe došli, pa se oseća kao povratak u prošlost, tako da se zabavljamo.

Novak Đoković i Rodžer Federer
Novak Đoković i Rodžer Federer foto: EPA/ Andy Rain

Potom je upitan da prokomentariše oproštaj Endija MArija od tenisa.

- Voleo bih da sam mogao biti tamo sinoć, ali već sam imao obaveze, jer nisam tačno znao kako će sve to izgledati. Uzeo sam raniji let u utorak da bih bio ovde u slučaju da igra singl, a onda, dok sam se ukrcavao na let, rečeno je da Endi ne igra singl. Pomislio sam, oh moj Bože, ne. Tako da sam bio na čekanju, a onda, nažalost, sinoć nisam mogao biti tamo. Ali brzo sam otišao da ga vidim pre meča i mogao sam da vidim Endija koji je bio izuzetno nervozan i, znate, i brinuo je za taj trenutak jer, mislim, očigledno Vimbldon mnogo znači njemu i njegovoj porodici i njegovom timu. Tako da sam ponovo gledao sve vrhunce i mislio sam, neverovatno za njega, znate, još malo toga dolazi, nadam se, u miksu, a onda i na Olimpijadi, verujem. Tako da, i onda mislim da je to to za njega, ne znamo tačno. Ali, gledajte, bio je tamo za moje povlačenje na Lejver kupu u O2 areni, i bio sam tako srećan što je bio tu i nadam se da ću videti Endija. I kakva neverovatna karijera. Voleo sam da igram protiv njega iako me verovatno pobedio dvadesetak puta, ali bio je sjajan, i naravno da je i juče moralo biti emotivno.

Novinarka je potom upitala Federera za poruku koju on donosi mladim ljudima.

- To je takođe moj stav prema životu - moramo se zabavljati usput. I onda, naravno, želeo sam da napravim, znate, asocijaciju sa onim što sam prošao i mojim najvećim učenjima iz tenisa, da radimo tako neverovatno naporno, ali zapravo gubimo mnogo. Gubimo mnogo poena, gubimo mnogo mečeva, i moramo učiti iz toga, i morate istrajati, morate se ponovo dići i nastaviti dalje. Lako je reći, ali sa nekim statističkim elementima i nekim primerima, nadam se da sam možda mogao baciti malo svetla na to. Ne morate se zadržavati na malim gubicima dok idete napred. Tako da mislim da je za mene to bilo veoma važno, i da se naporan rad očigledno isplati. Ne ponekad odmah, ali ako ostanete na kursu i okružite se sjajnim ljudima i verujete u sebe, obično vremenom bi trebalo da budete nagrađeni za to.

Federer se osvrnuo i na tenisere koji su još aktivni, među kojima je i Novak Đoković.

Rodžer Federer i Novak Đoković
Rodžer Federer i Novak Đokovićfoto: EPA/Andy Rain

- Igrao sam protiv Novaka ovde, znam koliko je teško pobediti ga. Teško je i za Alkaraza da to uradi, da li je još uvek bio tinejdžer tada, da to uradi je bilo neverovatno. Onda Siner, mislim kako je napredovao poslednjih nekoliko godina, to mi se mnogo sviđa. Tako da vidim da se to nastavlja, što će značiti da će se obojica nadam se sretati mnogo puta. Biće to sjajno rivalstvo.

- Mislim da naša generacija... Osećam kao da dolazi svakih pet godina novi talas igrača i to je razlog zašto mislim da je divno što Rafa i Endi i naravno Novak još uvek igraju na turniru, jer to zapravo daje mlađoj generaciji, kao što su Siner i Alkaraz, šansu da igraju protiv ovih igrača više puta. Možda ne samo jednom ili nikad, već zapravo šansu. Jer ako se svi povuku sa 30 godina, znate, nećemo imati tu priliku. Tako da, i Novak je neverovatan kako se vratio. Nisam pričao o njemu ranije, znate, ali neverovatan napor za njega posle operacije posle Pariza da se vrati i već igra. Mislim, ne znam kako se oseća, ali biće veoma zanimljivo videti kako se oporavlja posle svog meča od tri sata juče.

Bonus video:

00:30

Australijan open, Novak Đoković, navijači, Melburn, tenis

(Espreso/Iva Krga)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.