FEDERER ZA NOVAKA: ''Ko je on'' - ŠOK IZJAVA!
Novak Đoković i Rodžer Federer, Foto: EPA/Laurence Griffiths / POOL

neverovatno

FEDERER ZA NOVAKA: ''Ko je on'' - ŠOK IZJAVA!

- Valjda je bio uljez koji kvari žurku Rafinim i Rodžerovim navijačima...- rekao je Švajcarac

Objavljeno:

Verovalo se dugo da će rivalstvo koje se od 2004. godine kroz prvu deceniju 21. veka razvijalo između Rodžera Federera i Rafaela Nadala biti najveće u istoriji tenisa i da je jednom od njih dvojice suđen oreol teniskog GOAT-a. Nit' se dogodilo jedno, niti drugo. Jer pojavio seNovak Đoković, postavio branu i pregradio tokove teniske istorije.

Baš zbog činjenice da je sa dve ruke, razmakao momke u čiju se hegemoniju teniska javnost zaljubila, Đoković je, i pre no što je 2011. prisvojio beli sport, postao persona non grata u očima mnogih obožavatelja Švajcarca i Španca. A takvih je (bilo) baš mnogo.

Novak Đoković
Novak Đoković foto: EPA/MOHAMMED BADRA

Dok se Novak propinjao ka teniskom Olimpu, a mediji ga najavljivali kao novog izazivača najboljima na svetu, Federer je poslovično bio taj koji je Novakov potencijal umanjivao i nipodaštavao... Da ne upotrebimo grublje reči.

Petnaestak, dvadeset godina kasnije, dve godine pošto je okačio reket o klin iz Federerovih usta čulo se veliko priznanje - da se ogrešio o Novaka, aktuelnog vlasnika svih najvećih teniskih rekorda i nezvanično, ali realno, najvećeg koji je ikada uzeo reket u ruke.

- Prvi put sam protiv njega igrao u Monaku (Federer pobedio 6:3, 2:6, 6:3). Otišao sam sa terane i pomislio 'Da' on je okej'. Iako je postojala određena euforija oko njega, nisam bio potpuno ubeđen. Nisam dao Novaku poštovanje koje je zaslužio zbog njegovih tehničkih nedostataka. Smatrao sam da ima ekstreman stisak kod forhenda, a njegov bekhend za mene nije bio tako tečan kao danas. A onda je tako učvrstio, 'ispeglao' te udarce i postao neveratna zver od igrača", rekao je Federer u dokumentarcu "Federer: Twelve Final Days - koji će premijerno biti emitovan na platformi Amazon Prime od 20. juna.

Novak Đoković i Rodžer Federer
Novak Đoković i Rodžer Federer foto: Antoine Couvercelle / Panoramic / imago sportfotodienst / Profimedia

Trkanje sa vremenom za nastup na Vimbldonu: Doktor koji je operisao Novaka nije optimističan

Nikada Novak nije uživao ni približno snažnu podršku publike kao Rodžer i Rafa. Naprotiv. Svedoci smo i danas, kada ima rekordne 24 titule, kada je sve grend slemove osvojio najmanje tri puta, kada je vlasnik 40 masters pehara i iza sebe ima 428 nedelja na čelu ATP liste, da mu navijači na najvećim stadionima i turnirima zvižne, često bez ikakvog razloga.

- Valjda je bio uljez koji kvari žurku Rafinim i Rodžerovim navijačima. Bilo je mnogo Rafa-Rodžer ljubavi tamo, pa kada se Novak pojavio, verovatno su pomislili - Vidi, nije nam potreban treći čovek. Srećni smo sa Rodžerom i Rafom. Federerovi navijačima se u početku nije baš dopadao jer su mislili - Rodžer sve radi sa lakoćom. Onda je došao Novak sa snažnim karakterom i tom neverovatnom željom da pobedi po svaku cenu. Mislim da je Novaka pokrenuo taj odnos sa navijačima i da je taj duboki fokus oterao mnoge od njih. Možda je bio pomalo neshvaćen. Sa tačke gledišta mimo medija na kraju vidim čoveka onakovog kakav zapravo jeste. Ako mu oduzmemo igru, stavimo je po strani, ko je on? Koje su njegove vrednosti. Znam da mu je izuzetno stalo do njegove porodice - Federerove su izjave koje prilično bude iščekivanje dokumentarca o poslednjih 12 dana jedne od najvećih teniskih karijera

Bonus video:

00:30

Australijan open, Novak Đoković, navijači, Melburn, tenis

(Espreso/Mozzart sport/Prenela:Iva Krga)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.