Najbolji vaterpolista sveta i uspešan političar! Vanja Udovičić slavi svoj 42. rođendan!
Vanja Udovičić danas slavi 42. godinu, Foto: Starsport©, Epa/ SRDJAN SUKI

neka je sa srećom

Najbolji vaterpolista sveta i uspešan političar! Vanja Udovičić slavi svoj 42. rođendan!

Jedan od najvećih

Objavljeno:

Proslavljeni srpski vaterpolista i bivši Ministar sporta u Vladi Srbije Vanja Udovičić, danas 12. septembra, slavi svoj 42. rođendan.

Udovičić je svoju vaterpolo karijeru počeo u beogradskom Partizanu, nastavio je u Jadranu iz Herceg Novog, bio je član italijanskog Pro Reka. Sa reprezentacijom je osvojio srebrnu medalju na Olimpijskim igrama 2004. u Atini i bronzanu na Olimpijskim igrama 2008. u Pekingu i svetsko prvenstvo u vaterpolu 2005.

Sa reprezentacijom Srbije osvojio je zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu 2009. u Rimu. Nedavno su osvojili i bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu u Zagrebu. Od 27. septembra 2010. godine je u zagrebačkom klubu Mladost.

Vanja Udovičić
Vanja Udovičićfoto: Epa/ SRDJAN SUKI

Proglašen je za najboljeg igrača sveta 2010. godine po izboru FINE i LEN magazina!

Udovičić je svoju karijeru počeo u Partizanu, prošavši sve mlađe kategorije. Sa juniorskom reprezentacijom Jugoslavije osvojio je Evropsko prvenstvo 2000. u Lenenu. Sa Partizanom je osvojio prvenstvo Jugoslavije 2002. i kup Jugoslavije 2002. Zbog loše finansijske situacije ekipa Partizana raspala, Udovičić je prešao u hercegnovski Jadran.

1 / 5 Foto: Starsport©

Nakon prelaska u Jadran, Udovičić je nastavio sa nizom uspeha. Klub iz Herceg Novog je 2005. godine uspešno odbranio Kup Srbije i Crne Gore. U finalu, koje je bilo odigrano u dva meča, Jadran je uspeo da nadigra Partizan, preokrenuvši rezultat iz prve utakmice koja je odigrana u Beogradu. Ključna figura u ovom trijumfu bio je upravo Udovičić, koji je postigao tri gola, uključujući i odlučujući gol koji je osigurao trofej za Jadran.

Godine 2013, Vanja je 2. septembra postavljen za ministra sporta i omladine u Vladi Republike Srbije reformisanoj na polovini mandata; na ovom položaju je nasledio Alisu Marić.

Udovičić je ove godine izabran je za potpredsednika Evropske konfederacije za vodene sportove (LEN).

Bonus video:

01:51

KUZMANOVIĆ O JOKIĆU

(Espreso sport)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.