Nebojša Đurić se povukao zbog proživljene traume posle oduzetog srebra!
Nebojša Đurić, Foto: paralympic.rs

Paraolimpijske igre

Nebojša Đurić se povukao zbog proživljene traume posle oduzetog srebra!

Srbin doneo odluku posle konsultacije sa lekarom

Objavljeno:

Nebojša Đurić ostao je bez srebrne medalje na Paraolimpijskim igrama pošto je diskvalifikovan jer je utvrđeno da njegova oprema nije bila "adekvatna."

- Kao što je javnost upoznata, Nebojša Đurić je nastupio na atletskom takmičenju na Paraolimpijskim igrama u Parizu na kojima je hicem od 11,98m osvojio srebrnu medalju. Odlukom sudijskog žirija posle žalbe na rekvizit koji je koristio, svi Nebojšini rezultati na ovom takmičenju su poništeni i Nebojša je ostao bez medalje i plasmana. Službenici POKS, i ja lično, smo u stalnoj komunikaciji sa rukovodstvom Svetske paraatletike, a obavili smo i razgovor sa predsednikom Međunarodnog paraolimpijskog komiteta Endrjuom Parsonsom u pokušaju da dođemo do svih zapisnika koji se tiču klupe sa koje je Nebojša bacao kuglu. Klupa o kojoj je reč je u upotrebi od Paraolimpijskih igara u Tokiju i Nebojša se na njoj do sada takmičio na dva svetska prvenstva – u Parizu 2023. i u Kobeu 2024. godine kada je osvojio srebrnu medalju.

- Ovaj rekvizit je prošao sve prethodne kontrole tokom Paraolimpijskih igara u Parizu, kao i zvaničnu kontrolu neposredno pre Nebojšinog nastupa, i odobren je za korišćenje kao potpuno ispravan. Napominjem da bez tog odobrenja klupa nije mogla biti izneta na borilište. Šokirani smo samom odlukom da se Nebojšini rezultati ponište i da mu se oduzme medalja, a još više smo zaprepašćeni činjenicom da ni posle dan i po od upućenog zahteva da nam se dostave svi zapisnici u vezi sa takmičenjem, uključujući i sastav sudijske komisije i njihovu odluku sa obrazloženjem, ova dokumenta nismo dobili. Očito imaju problem da brane svoju odluku o diskvalifikaciji Đurića zbog čega nas drže u mraku.

Nebojša Đurić je posle konsultacija sa lekarom našeg tima odlučio da se povuče sa takmičenja u bacanju diska u kategoriji F56 zbog proživljene traume tokom prethodna tri dana.

Pozivam javnost da podrži Nebojšu Đurića i njegovog trenera, bivšeg prvaka sveta, Miloša Zarića da ostvare svoja prava. Imajte na umu da im je nakon takmičenja čak uručen i zvaničan poziv na ceremoniju dodele medalja.

- Posle konsultacija sa pravnim timom smo na pragu odluke da podnesemo tužbu protiv Svetske paraatletike. Moram napomenuti da dobijamo ogromnu podršku sa svih strana. Kako od pojedinaca i institucija iz Srbije, tako i od naših kolega i sportista ovde iz skoro svih zemalja. Posebno nam znači podrška našeg Ministarstva za sport koje nam je uz reči ohrabrenja dalo i podršku, pravnu i svaku drugu, da ovaj slučaj isteramo do kraja. Paraolimpijski komitet Srbije je uvek stajao, i stajaće, iza svojih sportista i članova - stoji u saopštenju koje potpisuje predsednik Paraolimpijskog komiteta Srbije, Zoran Mićović.

Bonus video:

11:07

OLIMPIJSKE IGRE U PARIZU PODSEĆAJU PROPADANJE STAROG RIMA! Eksperti tvrde: Ceremonija otvaranja bila početak ZGROZILO JE JAVNOST

(Espreso/Espreso sport)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.