Sada je kasno: Gvideti priznao da je napravio veliku grešku!
Đovani Gvideti, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

olimpijske igre 2024

Sada je kasno: Gvideti priznao da je napravio veliku grešku!

Oglasio se Italijan

Objavljeno: 17:55h

Bivši selektor ženske odbojkaške reprezentacije Srbije Đovani Gvideti još jednom je govorio o neuspehu na Olimpijskim igrama u Parizu.

Naše dame su bile među favoritima za zlato, ali su ostale bez ijedne medalje, pošto su eliminisane u četvrtfinalu.

Posle poraza od Italije Gvideti je završio svoju misiju na klupi Srpkinja.

Đovani Gvideti
Đovani Gvidetifoto: ORHAN CICEK / AFP / Profimedia

- Moj ugovor je bio na dve godine. Istekao je posle Pariza. Niko me iz Saveza nije kontaktirao u vezi ugovora ni pre, ni posle Olimpijskih igara. Tako da sam – posle te dve godine – otišao. Dao sam sve od sebe, ali to nije bilo dovoljno za olimpijsku medalju. U jedno sam siguran – a to je da će Srbija ostati u vrhu u odbojkaškom svetu jer sam video toliko neverovatno talentovanih mladih igračica. One će doneti uspehe koje ova zemlja zaslužuje u budućnosti. Ne sumnjam u to - rekao je Gvideti za "Meridian Sport", a potom i dodao:

- Takmičenje može da se oceni iz više perspektiva. Ako gledamo iz današnjeg ugla – turnir je bio neobičan. Pomenuo sam još početkom leta da će ovo biti najjače Olimpijske igre u istoriji. Bili smo u veoma jakoj grupi, oba meča protiv Kine i Amerike su bila vrlo konkurentna. Detalji su odredili konačan rezultat, a mi smo izgubili za nekoliko lopti. Da smo dobili jedan od ta dva okršaja, izbegli bismo četvrtfinale sa Italijom, što bi u suštini bio lakši put. Italija je razbila Srbiju, a potom osvojila Igre u Parizu.

- Četvrtfinale je najvažniji meč na Igrama. Da je tada bio drugi protivnik, možda bismo lakše pronašli svoj ritam. Ali, pored toga, jasna je jedna stvar – nismo igrali tako opušteno i dobro kao na pripremnim utakmicama. Naročito kad je reč o zoni četiri i kroz sredinu – nismo došli do željenog nivoa. Priznaje da bi neke stvari drugačije uradio. - Naravno, jer ovo je bilo neuspešno. Gledajući iz današnjeg ugla imao bih drugačiju strategiju. Na primer, definitivno bih igrao dva ili tri vikenda Lige nacija sa kompletnim timom. U istoriji je uvek bilo isto… Najbolja ekipa na Olimpijskim igrama ujedno je bila najbolja u Ligi nacija iste godine. Znao sam to, ali u timu, stručnom štabu i Odbojkaškom savezu Srbije vladalo je opšte mišljenje da nam Liga nacija ne bi pomogla da se što bolje pripremimo za Olimpijske igre. Mislili smo da ćemo biti uspešniji ako pristupimo na ovaj način. Za posledicu smo imali problem pronalaska ritma igre. Kada bi danas mogli da se vratimo u period pre Pariza, uprkos tom uverenju, odlučio bih da igram sa kompletnim sastavom celu Ligu nacija. Sve ovo je iskustvo, čovek uči tokom celog života.

Čini se da je poraz najteže pao Maji Ognjenović, koja se na taj način oprostila od dresa sa nacionalnim grbom.

Legenda... Maja Ognjenović
Legenda... Maja Ognjenovićfoto: Independent Photo Agency Srl / Alamy / Alamy / Profimedia

- Bio je baš loš osećaj… Za sve nas. Pripreme, treninzi koji su trajali danima, udaljenost od naših najmilijih i porodice. Imaš osećaj kao da je to sve bilo uzalud. Svi smo znali da smo zakazali, a ono što je još važnije – bili smo svesni da smo mogli da uradimo mnogo bolje. U stvari, najviše i pogađa to što smo mogli da postignemo više - zaključio je Gvideti.

Bonus video:

01:20

HUMANITARNI TURNIR NA MAGLIĆU: Odbojka na pesku za Stefana! VIDEO

(Espreso/Meridian sport/Miljana Rogač/Preneo: A.K.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.