SVE, SAMO NE OBIČNA MAMA: Ko je Đerđe Vilagoš, žena zmaj iz Iđoša? Ne zna se ko je veća CARICA - ona ili Adriana!
Adriana i Đerđe Vilagoš, Foto: EPA/Christian Bruna, Marko Jovanović

SVAKA IM ČAST

SVE, SAMO NE OBIČNA MAMA: Ko je Đerđe Vilagoš, žena zmaj iz Iđoša? Ne zna se ko je veća CARICA - ona ili Adriana!

Đerđe Vilagoš je po mnogo čemu fascinantna. Njihova priča je nesvakidašnja

Objavljeno: 12:32h

Adriana Vilagoš je obradovala naciju osvajanjem srebrne medalje na Evropskom prvenstvu u Rimu tako što je "ispalila" fenomenalan hitac od 64,42 metra, što je ujedno i novi državni rekord. Prethodni je držala Tatjana Jelača i on je bio na snazi čak 10 godina.

Samim tim je ova mlada sportistkinja izborila i olimpijsku vizu i nakon tog uspeha nije krila zadovoljstvo.

- Jako dugo vremena čekam da prebacim 64, obećala sam da neće biti drama ovaj put, ali na kraju mi je jako drago da sam uspela kada je bio prtisak baš veliki. Jako sam se radovala kada sam videla rezultat, osećala sam da sam mogla da dam u tom momentu sve od sebe. Dobro, 20 centimetara je falilo za zlato, ali ko zna - sledeći put rekla je ona i dodala:

- Naravno da je sve ovo motivacija za Pariz, izbirila sam normu hicem preko 64, mislim da je to već lep rezultat, nadam se da ću moći više puta to da ponovim. Sada sam srećna, zadovoljna, samo da odmorim i krećem pripreme za Pariz.

Adriana Vilagoš je jedna od predvodnica novog talasa srpske atletike
Adriana Vilagoš je jedna od predvodnica novog talasa srpske atletikefoto: SVEN HOPPE / AFP / Profimedia

Jedna od najzaslužnijih za njen uspeh i uspon je njena majka Đerđe, koja joj je ujedno i trener.

- Dok rezultat ide naviše nema potrebe za njima. Ja sam protivnik da se ranije uvedu u trening, još je maloletna, vremenom ćemo morati da ih uključimo. Uostalom, pre svega mi je ćerka, a ja nisam od roditelja koji žude za slavom, govorila je Adrianina majka za "Sportski žurnal" pre nekoliko godina.

U njihovom Malom Iđošu nastaje pravo malo atletsko carstvo o čemu je Đerđe govorila za Atlex.

- Mi već neko vreme u Malom Iđošu imamo devojčice koje su zajedno sa Adrianom igrale rukomet a sada su se isprobale u bacanju koplja. Mlada Virag Bači je bacila 45,15 metara (koplje od 400 grama), to je njoj lični rekord i bila je prva. Ona je već godinama, posle Adriane, najbolja u Srbiji u njenom godištu (2005.), a imamo i druge devojčice koje nam se pridružuju i uglavnom u Malom Iđošu svi bi da bacaju koplje ili vorteks.

Adrianina majka je inače bila rukometašica.

- Moram da priznam da za bacanje koplja nisam ništa znala. Kada je Adriana išla prvi put na takmičenje iz bacanja vorteksa i to smo tek na internetu videli kako se baca. Mi smo mislili godinama da će bacati samo vorteks pored rukometa, i da će rukomet biti glavni sport. Kako su došli rezultati i kako je ona prešla u stariju kategoriju morala je da odluči da li će da nastavi sa atletikom ili sa rukometom jer nema više bacanja vorteksa.

- Dogovorili smo se da nastavi sa bacanjem koplja. Tada je bila sedmi razred i primljena je bila u Mađarsku nacionalnu rukometnu akademiju. Dali su nam šansu (rukometni savez Mađarske) da dok ne završi osmi razred odlučimo da li će rukomet ili koplje. U to vreme smo stvarno pokušali da se usavršimo, tehniku smo gledali na internetu zajedno, analizirali smo - rekla je Đerđe svojevremeno.

Bonus video:

03:06

ČUDO OD DETETA I BUDUĆNOST NAŠE ATLETIKE: Adrijana Vilagoš evropska šampionka u bacanju koplja

(Espreso/Preneo: V.Š)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.