Partizan pronašao najveće pojačanje do sada? Šampionski začin koji je falio novom timu?
Partizan pronašao najveće pojačanje do sada?, Foto: Starsport

pun pogodak?

Partizan pronašao najveće pojačanje do sada? Šampionski začin koji je falio novom timu?

Novi lider crno-belih?

Objavljeno:
D T

Konačno je KK Partizan doveo ono što mu je nedostajalo!

Da uprostimo, Partizan konačno ima pravog plejmejkera u vidu Karlika Džonsa, ali i Frenka Nilikine.

KK Partizan novi tim
KK Partizan novi timfoto: Printscreen/Instagram/Telesport

Reprezentativac Južnog Sudana se već tokom priprema za predstojeću sezonu etablirao kao novi lider crno-mašinerije - i Željko Obradović mu veruje!

Partizan je prošle godine pokušao, ali nije uspeo. MVP razvojne NBA lige se tada odlučio da karijeru nastavi u Kini. Godinu dana kasnije, crno-beli su uspeli da se dogovore sa Karlikom Džonsom i tako završili veliki posao pred početak sezone.

KK Partizan 2024/2025
KK Partizan 2024/2025foto: Starsport

Amerikanac sa 185 santimetara visine i 83 kilograma težine je prosečnih fizičkih predispozicija za poziciju plejmejkera. Ističe se odličnom kontrolom tela u svim situacijama, kao i agilnošću i brzinom kretanja, sa i bez lopte. Zvezda Južnog Sudana gospodari u igri dva na dva. Iako nije plejmejker koji prvo gleda da asistira, sposoban je da u kontinuitetu razigrava ekipu.

U piku primarno gleda koš, a može podjednako dobro da napadne i prodorom i šutem. Pre svega odlično čita nameru odbrane, posebno visokog igrača i u skladu sa tim bira kako će napasti. Prodore najčešće koristi protiv „drop“ odbrane, kada se centar povuče dva do tri koraka u nazad. Izuzetnom promenom ritma izbacuje centra iz težišta i napada obruč. Završnice kao i prodore realizuje podjednako dobro sa obe ruke, dok je kontrola tela u vazduhu, čak i pod kontaktom, na vrhunskom nivou. Posle bloka dobro napada prazan prostor, neretko i šut sa poludistance koji realizuje u veoma visokom procentu.

Karlik Džons
Karlik Džonsfoto: JB Autissier / Panoramic / Profimedia

Nevezano za ruku i stranu iz koje napada lako će se zaustaviti unutar linije za tri poena i poentirati. Izbačaj je pravilan i veoma brz, a odraz popriličan, što ga dodatno odvaja od defanzivca. Efikasan je i kada koristi korak unazad ili u stranu, gde još jednom do izražaja dolazi sjajna kontrola tela. Kada god u igri dva na dva napadne unutar linije 6,75 metara postaje opasan i kao asistent.

Karlik Džons
Karlik Džonsfoto: EPA/ROLEX DELA PENA

Fenomenalno čita kretnje saigrača i podjednako dobro upošljava blokera i sve druge igrače od pika. Iako veoma brzo donosi odluke, nije ishitren, neretko će se zaustaviti usred kretnje i sačekati da saigrač bude u idealnoj poziciji za prijem lopte. Najveći broj uspešnih dodavanja napravi pri prodorima, kada probije prvu liniju odbrane i izazove skupljanje iste.

Ukoliko deluje iza linije za tri poena, primarno se oslanja na šut, koji je prošle sezone bio na čak 40 odsto. Veoma malo prostora mu je potrebno da pokuša. Može širokim promenama driblinga i dobrim radom nogu sam sebi da stvori poziciju. Znatno slabije razigrava ekipu sa veće udaljenosti od koša, gde osim dodavanja na prvom pasu nije efikasan asistent.

Karlik Džons
Karlik Džonsfoto: Starsport©

I bez pomoći bloka igru sa loptom zasniva na istim principima, što ga čini skorerom na sva tri nivoa. Jedan na jedan je u stanju da podjednako kvalitetno napadne svih pet pozicija, prodorom, šutem sa poludistance i distance. U svim situacijama se oslanja na brzinu i promene ritma gde se iz sprinta lako ukopa u mestu, što mu u odnosu na reakciju odbrane lako ostavlja prostor kako za šut, tako i za dalji prodor.

Igra bez lopte u rukama nije na zavidnom nivou, štaviše svodi se samo na spot-ap situacije. Nesvakidašnje, ali za tri poena je precizniji u šutu iz driblinga, nego iz mesta i to za skoro deset odsto. Ipak, ni u jednom slučaju nije neko sa koga će protivnička odbrana pomagati. Naprotiv! Osim šuta, dobro čita i „klouz-aut“ u odbrani protivnika posle čega češće napada poludistancu. Do sada u karijeri nije važio za igrača koji se bez lopte dobro kreće ka košu, ili kroz blokade, te je to segment u kom sigurno ima mesta za napredak.

Karlik Džons
Karlik Džonsfoto: Starsport©

Nepostavljenu odbranu napada odlično, pre svega zbog brzine kretanja sa loptom, ali i brzine razmišljanja. U tranziciji ćemo ga najviše viđati da napada obruč, posebno ako ga brani viši i sporiji igrač. Ne insistira na završnicama, naprotiv, odlično upošljava saigrače na otvorenom terenu, što smo najbolje mogli videti na mečevima Južnog Sudana. Džonsa ne možemo svrstati u red vrhunskih defanzivaca, ali nije neko koga trener sakriva u odbrani na bilo koji način.

Najveći kvalitet na ovoj strani parketa je agresivnost na lopti koja se najbolje ogleda u presingu po celom terenu, kao i otežavanju pri postavljanju napada. Nije najsnažniji defanzivac u kontaktu, ali je veoma uporan što se ogleda u 1,3 ukradene lopte po meču. Naravno, najkorisniji je kada brani igrače na bekovskim pozicijama, kojima može da parira u svakom smislu, za razliku od drugih pozicija gde do izražaja dolazi deficit u snazi i samoj veličini tela. Unutrašnjim igračima, može da parira veoma kratko i da ih usmeri na pomoć, ali se u kontinuitetu u preuzimanju ne snalazi najbolje. U Kini je pad koncentracije umeo da bude vidljiv, te je znao da „zaspi“ na strani pomoći i pusti napadača da mu utrči iza leđa. Za razliku od pokrivanja protrčavanja, klouz-aut je na zavidnom, šta više odlično nogama zatvara prodor i ne otvara stav ni u jednu stranu.

Karlik Džons
Karlik Džonsfoto: JB Autissier / Panoramic / Profimedia

Sa 3,6 defanzivnih skokova po meču izdvaja se od konkurencije, posebno zato što posle skoka driblingom odmah napadne u tranziciji. Partizan je potpisom Karlika Džonsa rešio prošlosezonske probleme sa organizacijom igre, ali i dodatno unapredio napadački kvalitet celokupne ekipe. Amerikanac je kapitalno pojačanje na bekovskim pozicijama, koje je očekivanja publike dodatno podiglo posle sjajnih igra na Olimpijskim igrama.

Bonus video:

01:15

Crno-bela simfonija

(Espreso sport/Astronaut.hoops)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.