Brutalni centar kidao u Zvezdi, pa potpisao za Partizan! Pojačanje za Evroligu koje je izazvalo zemljotres!
Partizan potpisao brutalnog centra koji je kidao u dresu Crvene zvezde, Foto: Espreso/Srđan Novaković

Bilo je to to tako

Brutalni centar kidao u Zvezdi, pa potpisao za Partizan! Pojačanje za Evroligu koje je izazvalo zemljotres!

Partizan ga doveo zbog Evrolige

Objavljeno: 10:30h

Hrabar potez!

Nije neuobičajeno kroz istoriju rivalstva Partizana i Crvene zvezde da akteri večitih rivala zamene crnu za crvenu boju - i obratno!

Jedan od njih je i nekada sjajni centar, reprezentativac Jugoslavije Jovo Stanojević!

Jovo Stanojević
Jovo Stanojevićfoto: http://www.arhiva.serbia.gov.rs/

Stanojević je za Zvezdu igrao od 1996. do 2000. godine i bio šampion SRJ (Savezna Republika Jugoslavija) sa crveno-belima, a 2001. godine je bio glavno pojačanje Partizana, tačnije Duška Vujoševića za evroligaške pohode tih godina. Godinu dana kasnije se okitio i trofejom nacionalnog prvenstva sa crno-belima.

Iako se tih godina visina Stanojevićevog transfera čuvala kao poslovna tajna, spekulisalo se da je Stanojević za prvu sezonu dobio 575.000, za drugu 675.000, a treću 775.000 nemačkih maraka. Ukupno dva miliona i 25.000 maraka, preneo je tada "Blic". Ipak, Stanojević je nakon svega godinu dana napustio Partizan tako da pomenutih dva miliona nije mogao ni da zaradi...

Sličnim stopama išli su i Dejan Tomašević, Miloš Vujanić, Dragan Lukovski, Milan Gurović, Nemanje Dangubića, ali i pojedini strani košarkaši poput Kevina Pantera, Matijasa Lesora, Kodija-Milera Mekintajra, Tarensa Kinsija...

Karijera Jove Stanojevića:

Seniorsku karijeru je započeo sa svega 16 godina u Vojvodini. Kao jedan od najtalentovanijih igrača u SR Jugoslaviji dva puta je učestvovao na Najki Hup Samitu (1995, 1996).

Godine 1996. dolazi u Crvenu zvezdu. Sa njima osvaja titulu prvaka SR Jugoslavije 1998. godine i debituje u Evroligi u sezoni 1998/99. Nakon odlaska iz Zvezde provodi jednu sezonu u izraelskom Makabiju Raanani, da bi 2001. godine došao na jednu sezonu u Partizan. Sa crno-belima je osvojio još jednu titulu prvaka države kao i kup SR Jugoslavije, a bio je i proglašen za najkorisnijeg igrača JUBA lige.

Od 2002. do 2007. godine je igrao u berlinskoj Albi i sa njima je za to vreme osvojio jednu titulu prvaka Nemačke i dva kupa. Takođe je dva puta bio najkorisniji igrač Bundeslige.[3] Nakon toga se 2007. godine vratio nakratko u Srbiju i potpisao ugovor sa Mega Akva Montom, da bi potom igrao do kraja sezone 2007/08. u poljskom Prokomu i sa njima osvojio nacionalno prvenstvo i kup. Sledeće destinacije su mu bili Bešiktaš i Kijev.

U februaru 2009. se vratio u srpsku košarku i potpisao ugovor sa Vojvodinom Srbijagas.Sezonu 2009/10. provodi u turskom Kepezu. Tokom 2010. godine kratko je igrao za Al Kuvajt.

U junu 2010. se vratio u Tursku gde je igrao do kraja karijere, prvo za Pinar Karšijaku a zatim za TED Ankaru. Tu je u poznim godinama pružao sjajne partije. U avgustu 2013. je odlučio da završi karijeru.

Preuzeto sa Wikipedia

Bonus video:

00:21

Dusko Vujosevic, grobari, Partizan, kosarka, arena

(Espreso sport)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.