Ovo se čuva u strogoj tajnosti: Poreska uprava "prečešljala" Crvenu zvezdu i Partizan
Obradović i Sferopulos, Foto: Starsport©

da li je bilo nepravilnosti?

Ovo se čuva u strogoj tajnosti: Poreska uprava "prečešljala" Crvenu zvezdu i Partizan

Završena poreska kontrola

Objavljeno: 12:05h

Poreska kontrola koja je započela u februaru ove godine u košarkaškim klubovima Partizan i Crvena zvezda, po svemu sudeći je konačno završena, piše "Forbes".

Kako je Forbes Srbija tada pisao, nadzor je počeo praktično istovremeno, 20. februara. Tada je u registar APR-a upisana privremena mera kojom se zabranjuju statusne promene u dva kluba zbog poreske kontrole.

Međutim, ova mera nije i ukinuta istovremeno u oba kluba. Prvo je "skinuta" Partizanu što sugeriše da je i poreska kontrola prva okončana u taboru crno-belih. Kako se može videti iz javno dostupnih podataka "češljanje" poslovanja Partizana završeno je 9. avgusta.

Crvena zvezda je još mesec dana bila pod lupom poreznika. Crveno-belima je privremena mera obrisana tek 6. septembra.

Ishod kontrole tajni podatak

Večiti derbi
Večiti derbifoto: Starsport©

Da li su poreznici otkrili bilo kakve nepravilnosti, verovatno nećemo saznati osim ukoliko to ne otkriju predstavnici klubova(što im ne ide u prilog). Naime, Poreska uprava ne daje ovu vrstu informacija. To joj omogućava već čuveni član 7 Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji. On propisuje da je tajni podatak svaki dokument, informacija, podatak ili druga činjenica o poreskom obvezniku do kojih se došlo tokom nadzora.

S druge strane, poreski obveznici kod kojih dođe kontrola, od inspektora dobijaju nalog u kojem se navodi razlog nadzora. Tako smo nakon početka poreske kontrole saznali iz Crvene zvezde da su inspektori stigli i da će proveravati poslovanje tokom dve godine – od 1. januara 2022. do 31. decembra 2023.

Oni su naveli tada da je u nadzoru i Budžetska inspekcija Ministarstva finansija koja proverava period od 1. juna 2022. do 20. februara 2024. Pojasnili su i da se kontroliše namena trošenja svih sredstava koje je klub dobio od države.

Bonus video:

00:16

Sudije napuštaju derbi

(Espreso sport/Forbes Srbija/Ivan Radak/Prenela J.B)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.