Legenda srpske košarke vidi u njemu novog selektora: Treba mu dati šansu!
Svetislav Pešić, Foto: Starsport©

šta vi kažete?

Legenda srpske košarke vidi u njemu novog selektora: Treba mu dati šansu!

Da li je spreman za najveći izazov u karijeri?

Objavljeno: 12:48h

Trenutno glavna tema u Srbiji je ko će naslediti Svetislava Pešića na klupi "orlova".

Proslavljeni srpski košarkaš Milan Gurović je u razgovoru za Sportal rekao kako popularnom Kariju treba podići spomenik i predložio dva imena koja bi mu mogla biti dostojna zamena.

- Kariju treba dići spomenik za sve što je napravio sa našom reprezentacijom! Ozbiljan sam potpuno, ne šalim se. Toliko je zadužio srpsku košarku, da mu se treba odužiti na pravi način. Kao i svim ostalim velikanima, Željku Obradoviću, Dudi Ivkoviću... - rekao je Gurović.

Bronza u Parizu samo je povećala Pešićevu zaostavštinu.

- Zaokružio je jednu zlatnu epohu. Jeste da medalje nisu bile zlatne, već srebrna i bronzana, ali su sijale kao zlato. Ogroman uspeh je napravio, i onda sa nama (evropsko i svetsko zlato 2001. i 2002, op.aut) i sada. Ne smemo da zaboravimo da smo mi mala država, a danas košarka nije kao nekad kad su se za sve pitale SAD, SSSR i Jugoslavija. Danas svi igraju, i mnogo više država ima ozbiljne reprezentacije.

Mnogi su skloni mišljenju da je trebalo da ostane i dalje selektor, uprkos tome što je nedavno napunio 75 godina.

Milan Gurović
Milan Gurovićfoto: Starsport

- Jeste da ima te godine, ali je veoma vitalan, pametan, mudar... Skoro smo baš i pričali. Poslednji rezultati govore da je spreman i dalje da vodi. E, sad, šta se tu zbilo i koja je politika Košarkaškog saveza Srbije, pa se saradnja ne nastavlja, ne znam. Ali, ponavljam, ako je već doneta odluka da nas više ne vodi, onda u znak zahvalnosti treba spomenik da mu se podigne. Nisam za to da stranci vode našu selekciju, ni strani igrači da igraju. Veliki sam protivnik toga.

Đorđević, Obradović i Alimpijević su iskočili u prvi plan...

- Đorđević je već imao velike uspehe, Obradović radi izuzetan posao u Monaku, bio je i na fajnal foru Evrolige, Alimpijević je sigurno budućnost srpske košarke. Dečko je predan, odan, veliki radnik...

U ovom momentu, Gurović bi šansu najpre dao Saši Obradoviću.

- I sa Đorđevićem i sa Obradovićem sam bio saigrač, imaju zasluge i znanje... Mislim da neko od njih dvojice treba. A pošto je Đorđević već bio, možda treba Obradoviću dati šansu da nastavi taj niz medalja. Mada, siguran sam da ne bi pogrešili ni sa Đorđevićem ili Alimpijevićem.

Za kraj je imao optimističnu poruku.

- Zapamtite moje reči, na sledećim Olimpijskim igrama 2028. pobeđujemo Amerikance usred Amerike! Pod uslovom da ostanemo u ovom sastavu i da se svi odazovu za Igre u Los Anđelesu. Svi naši momci imaju po 28, 29 godina, osim Bogdana koji je nešto stariji. Dakle, 2028. će praktično svi biti na vrhuncu. Sa druge strane, kod Amera, Lebron sada ima 40, Kari 36, Durent 36... Pečeni su da padnu u Los Anđelesu, zapišite ove moje reči - zaključio je Gurović.

Bonus video:

04:36

Svetislav Pešić na dočeku u Skupštini grada

(Espreso sport/Sportal)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.