Bogdane, probudi se: Da li je ovo surova realnost Srbije?
Bogdan Bogdanović, Foto: Starsport©

pariz 2024

Bogdane, probudi se: Da li je ovo surova realnost Srbije?

''Orlovi'' nisu uspeli da se revanširaju Amerikancima

Objavljeno:

Košarkaška reprezentacija Srbija poražena je od Sjedninjenih Američkih Država na startu Olimpijskih igara u Parizu u meču prvog kola grupe C rezultatom 110:84.

Aleksandar Trifunović, bivši košarkaš i sadašnji trener prokomentarisao je taj meč u razgovoru za ''Sport klub''.

Detalj sa meča Srbije i Amerike u prvom kolu grupe C Olimpijskih igara u Parizu
Detalj sa meča Srbije i Amerike u prvom kolu grupe C Olimpijskih igara u Parizu foto: Sameer Al-Doumy / AFP / Profimedia

- Krenuću iz malo šireg aspekta, na koji sam se mnogo puta vraćao, a većina ga zaboravlja. Moramo da budemo svesni koliko smo mala zemlja, uzimajući u obzir broj stanovnika i, košarkaša u poređenju sa mnogima, a ne sa jednom Amerikom. Drugo je bila ona velika Jugoslavija. Ali, naš talenat i način igre idu u prilog povećanim očekivanjima, posebno kada je u ekipi Nikola Jokić sa tri MVP priznanja NBA, da ne pominjem naše ostale iz najjače lige sveta. Onda pomislimo da možemo da budemo konkurentni aktuelnom olimpijskom šampionu. Krajnja visoka razlika je i stvar motivacije rivala u odnosu na naše perjanice, one koje najbolje poznaju. Da ne lamentiramo zbog krajnjeg rezultata, koji nema značaja osim u kalkulacijama za plasman, ako do toga eventualno dođe. Prikazali smo dobre i loše strane, malo manje od realnih mogućnosti - smatra Aleksandar Trifunović u razgovoru za Sport klub

Aleksandar Trifunović
Aleksandar Trifunović foto: Saša Pavlić Koky

Nikola Jokić bio je najbolji pojedinac u dresu ''orlova'', ali nije mogao sam, falila je pomoć i drugih košarkaška, pre svega kapirtena Srbije i iskusnog košarkaška Bogdana Bogdanovića.

- Imamo još rezervi, na prvom mestu kapitena, koji mora više da pruži nacionalnoj selekciji nego što je to bio slučaj u prvoj utakmici na Olimpijskim igrama. Ne zato što je to Bogdanu neophodno u prebogatoj karijeri, nego što svojim poenterskim učinkom otvara prostor i ostalima, prosto ih povuče.

Bogdan Bogdanović
Bogdan Bogdanovićfoto: Starsport©

Kevin Durent i LeBron Džejms vukli su svoj tim do pobede.

- To što je Durent uradio za osam i po minuta odnosno 21 poen u određenom delu meča, ne pamtim, to mu je partija života. Ali i način kako je odigrao Džejms, količina motivacije tog dueta, uh, prosto neverovatno. Ma, Stiv Ker je okupio sve najbolje što imaju. Protiv nas su bili toliko dobri da jedan Tajris Halibarton ili Džejson Tejtum, nisu ni ulazili u igru. Niko nema individualni kvalitet kao SAD. Vrhunski su bili i u odbrani, što je još jedan segment motivisanosti. E, sad očekujem da sa takvim žarom odigraju i protiv Portorika, a tek Južnog Sudana, koji im je bio najveći rival u pripremnom periodu, ne samo zbog onih minus jedan zaostatka.

Kevin Durent u duelu sa Filipom Petruševim
Kevin Durent u duelu sa Filipom Petruševim foto: EPA/ALEX PLAVEVSKI

Da li je Srbija mogla da odigra malo agresivnije u odbrani, ali i da popravi šut, odnosno selekciju istog?

- Istina je da smo odigrali malo „mekše“ u defanzivi. Kao što smo imali i neka brza rešenja u odabiru šuta. Ali, ne osuđujem, pored onakve odbrane rivala. „;Mali“ Nikola Jović (1-5 za tri) je u nekoliko navrata krenuo hrabro, pa i neka je, ali je bio šut van ritma. Ali, najvažniji dueli nas tek čekaju, Portoriko i Južni Sudan. Amerikanci ne mogu da se zaborave, ali se mora dalje.

Bonus video:

00:11

košarka, Srbija, košarkaši

Espreso / Sport klub / Iva Krga


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.