Kružile su razne priče... Zlatan Ibrahimović razbesneo Bosance i Hrvate!
Zlatan Ibrahimović, Foto: EPA/CLAUDIO GIOVANNINI

šta je prava istina?

Kružile su razne priče... Zlatan Ibrahimović razbesneo Bosance i Hrvate!

Uvek večita tema

Objavljeno: 17:47h

Legendarni švedski fudbaler Zlatan Ibrahimović vodi korene sa Balkana gde je uvek aktuelna i zanimljiva priča zašto nikada nije obukao dres Bosne i Hercegovine niti Hrvatske.

Zlatan je rođen iz braka jugoslovenskih doseljenika - majka Jurka je Hrvatica, a otac Šefik sa područja BiH - koji su u potrazi za boljim životom otišli u Skandinaviju i nastanilu u Malmeu gde je popularni Ibra napravio prve fudbalske korake.

Kako je Hrvatska izgubila jednog od najboljih?

Još negde početkom dvehiljaditih pojavila se informacija da je predsednik Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Vlatko Marković stigao u Malme kako bi pregovarao sa Zlatanom o njegovom nastupu za "vatrene". Nije uspeo u tome i dugo je kružila teorija da je to zbog taksiste koji nije mogao da pronađe njegov dom u kome je čekao otac Šefik, pa se naljutio na Hrvate i zbog toga im je rekao ne. Naravno, ispostavilo se da to nije tačno, a godinama kasnije pokojni Vlatko Marković priznao je da je lagao da je Ibra blizu dresa Hrvatske, piše "Mondo".

Zlatan Ibrahimović
Zlatan Ibrahimovićfoto: EPA/MAJA SUSLIN

- Nikad, barem kad se radi o nama, nismo razgovarali s Ibrahimovićem i predložili mu da igra za Hrvatsku. Kroz našu službu u HNS-u prošlo je preko šest hiljada mladih fudbalera iz BiH, jer smo svojevremeno pomagali tom Savezu. Nažalost, nismo znali za Ibrahimovića, niti iz BiH niti iz Hrvatske niko nas nije izvestio da u Švedskoj postoji tako sjajan igrač. Zaista ga obožavam, svake godine glasam za njega kad se bira najbolji fudbaler. On je zaista fantastičan igrač - pričao je jednom prilikom pokojni Marković.

O Zlatanovom igranju za Bosnu i Hercegovinu postoji sada već mnogo teorija i legendi. Jednu od najzanimljivijih mogli smo da pročitamo na portalu "Korner" tokom 2016. godine, a autentičnost i istinitost nisu potvrđene, niti demantovane. Na vama je da odlučite da li ćete verovati u nju, a kaže sledeće...

- Krajem devedesetih i početkom dvehiljaditih radio sam u Avazovom sportu kada mi je došao kolega fotoreporter, rahmetli Zijah Kasapović, rodom iz Višegrada. Kazao mi je da njegov zemljak Rasim Suljkić živi u Malmeu, te radi kao fudbalski trener i ima dva talentovana mladića poreklom iz BiH, Damira Resulovića i Zlatana Ibrahimovića - kazao je sportski novinar Emir Delić u intervjuu od pre nekoliko godina, objasnivši da se potom čuo sa Ibrom.

Zlatan Ibrahimović
Zlatan Ibrahimovićfoto: EPA/MAJA SUSLIN

- Od tada smo se češće čuli, a u jednom momentu mi je palo na pamet da ga pitam da li bi igrao za reprezentaciju BiH. Nije bio nezainteresovan iako je u istom momentu dobio poziv U21 reprezentacije Švedske. Pričao sam o njemu sa Munibom Ušanovićem koji mi je zatražio Zlatanov broj da ga pita da li bi išao u Indiju sa rezervnom reprezentacijom BiH".

Nije teško pogoditi da Ibrahimovića tako nešto nije zanimalo: "Zlatan Ibrahimović mi je kasnije rekao da mu je Munib poručio da dođe sutradan u Sarajevo, da putuje u Indiju zajedno sa igračima iz domaćeg prvenstva BiH. Zlatan ga je pitao gde su Hibić, Barbarez, Baljić, Bolić, na šta mu je Ušanović kazao kako oni ne igraju već da su pozive dobili lokalni fudbaleri. Na to je Zlatan u svom stilu rekao: Ne idem onda ni ja! - prisetio se Delić.

Jedino Zlatan nije imao dilemu, pa su njegove reči mnoge zabolele...

- Već su me pitali za to... Moja majka je Hrvatica, otac iz Bosne, ali ja sam rođen u Švedskoj i u meni nikad nije postojala dilema za koga ću igrati. Iskreno, mislim da mi niko nikad nije prišao s pitanjem hoću li igrati za Hrvatsku ili Bosnu i Hercegovinu - rekao je legendarni golgeter i stavio tačku na ovu priču.

Zlatan Ibrahimović je od 2001. do 2023. godine odigrao 122 utakmice za Švedsku i postigao je 62 gola.

Bonus video:

00:24

EKSKLUZIVNO! OVO JE PALATA U KOJOJ ŽIVI ZLATAN IBRAHIMOVIĆ: Nekada crkva, a sada dom fudbalskog boga! Komšije nam OTKRILE sve tajne

(Espreso sport/Mondo/M.V)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.