"Sautgejt osvajanjem staje.... Španija uhodana mašina... Ivan Golac za Espreso o finalu Evropskog prvenstva (FOTO)
Espreso intervju - Ivan Golac o finalu Evropskog prvenstva u fudbalu, Foto: Starsport©

INTERVJU

"Sautgejt osvajanjem staje.... Španija uhodana mašina... Ivan Golac za Espreso o finalu Evropskog prvenstva (FOTO)

Legendarni igrač i trener za naš portal najavio meč između "crvene furije" i "Gordog Albiona"

Objavljeno:
Veljko Petrović

Fudbaleri Španije i Engleske u nedelju od 21.00 na Olimpijskom stadionu u Berlinu igraće u finalu Evropskog prvenstva u Nemačkoj.

"Crvena furija" juri svoj četvrti pehar, a prvi posle 12 godina, dok "Gordi Albion" želi istorijski i prvi trofej.

U intervjuu za portal Espreso finalnu utakmicu najavio je legendarni Ivan Golac (74) koji je dobro upoznat sa ostrvskom zemljom.

Nekadašnji desni bek i trener Partizana jedan je od najvećih imena u istoriji Sautemptona, a bio je i u Bornmutu, Mančester sitiju i Portsmutu.

 Ivan Golac
Ivan Golacfoto: Starsport©

- Dve ekipe koje su šokirale prosečnošću bile su Engleska i Francuska. Englezi su protiv Holandije prvi put demonstrirali samo jedan delić, ali nije to dovoljno za ozbiljne stvari - počeo je Golac za Espreso.

Duel Džuda Belingema i Stefana de Fraja na utakmici Holandije i Engleske
Duel Džuda Belingema i Stefana de Fraja na utakmici Holandije i Engleskefoto: EPA/CHRISTOPHER NEUNDORF

Nastavio je u istom tonu.

- Videli su se udarci na gol, Foden je prvi put oživeo otkako je počelo takmičenje i bio je u situacijama koje su karakteristične za njega. Pasovi su bili dubinski, malo liči na drukčiji fudbal kakav su prikazivali ranije. Ono apsolutno nije ličilo ni na šta. Na dva metra dodavanje, to je tipična lekcija kako ne treba igrati - kaže Golac za Espreso.

Fil Foden (u sredini) na utakmici Holandije i Engleske
Fil Foden (u sredini) na utakmici Holandije i Engleskefoto: EPA/FRIEDEMANN VOGEL

Dotakao se i reprezentacije Italije.

- Englezi vas 90 minuta melju, gaze vas, daće četiri, ali će primiti pet golova i obrnuto, nije bitno. Vidi se želja, htenje, formacija, prosto nešto što ih krasi. Jednostavno, provlačili su se protiv Slovaka, Švajcarske na penale. Prosto, to me mnogo podseća na Italijane koji igraju bruka i sramota, prosečno i nekako prođu do finala i osvoje titulu - rekao je Golac za Espreso.

Ivan Golac
Ivan Golacfoto: Starsport©

U slučaju da Geret Sautgejt donese trofej, na koje mesto engleskih trenera biste ga stavili?

- Englezi nisu pokazali mnogo u osnovi, da ne kažem ništa. Pogotovo što zadnjih godina imaju dosta talentovanih mladih igrača. Ako bi osvojio prvenstvo, on staje praktično rame uz rame sa Alfom Remzijem (osvojio Svetsko prvenstvo 1966. godine u domovini). To je za stepenicu niže u odnosu na ono, ali bi to bilo zaista i nerealno i apsolutno nema nikakvih zajedničkih strana. Znamo kako je Engleska igrala pod Remzijem, to su neuporedive stvari. Ja znam Sautgejta i dok je igrao i kao trener kada je počeo. U roku od šest meseci, na čudan način je došao tu. Tu je morao da dođe Hari Rednap, niko drugi, ali je Totenhem tražio ogromno obeštećenje i nije došao - istakao je Golac za Espreso.

Geret Sautgejt na utakmici Holandije i Engleske
Geret Sautgejt na utakmici Holandije i Engleskefoto: Alexey Filippov / Sputnik / Profimedia

Suma sumarum, ko je favorit po Vama?

- Mislim da će Španci osvojiti. Imaju izuzetno mladu, poletnu ekipu. Mada i njihov selektor je protiv Francuske napravio suludu izmenu kada je zamenio Vilijamsa i kapitena Moratu. Nenormalno je bilo, 75. minut, nisam mogao da verujem, kada se rešava meč, šokantna situacija za mene. Englezi su uvek nepredvidivi, ali po meni Španci su bez konkurencije, 70 odsto favoriti - jasan je Golac za Espreso.

Luis de la Fuente bio je prvak Evrope sa selekcijama Španije do 19 i 21. godine, a osvojio je i srebro na Olimpijskim igrama 2021. godine.

Kolika je to prednost za "crvenu furiju," što selektor poznaje većinu igrača iz tih mlađih kategorija i sa njima je imao uspehe?

Luis de la Fuente na utakmici Španije i Italije
Luis de la Fuente na utakmici Španije i Italijefoto: EPA/CHRISTOPHER NEUNDORF

- Ogromna prednost. Kada vodite selekciju i ono sa čime ste osvajali, već je to jedna uhodana mašina i kako vreme odmiče, ona je sve savršenija i perfektnija. Španci imaju taj polet, mnogo je teško igrati protiv njih. Igrao sam mnogo puta i u Partizanu i u Sautemptonu i imaš jedan veliki problem. Oni perfektno osećaju, drže prostor, nema markacija, fantastično preuzimaju igrače u prostoru. Da bi to radio kvalitetno i dobro, moraš imati mnogo razumevanja, mnogo mozga, komunikacije. Uigranost mora biti dovedena do perfekcije, a oni to imaju - zaključio je Golac za Espreso.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

00:23

Radost Španaca posle gola Olma

(Espreso/Veljko Petrović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.