UDARNA VEST: Terzić podneo OSTAVKU!
Edin Terzić, Foto: EPA/MAREEN MEYER

auu

UDARNA VEST: Terzić podneo OSTAVKU!

Potpuno neočekivana odluka

Objavljeno: 13:52h

Edin Terzić neočekivano je podneo ostavku na mesto trenera Borusije Dortmund!

Borusija je protekle sezone bila tek peta u Bundesligi, ali je pod vođstvom Terzića senzacionalno stigla do finala Lige šampiona. Terzić još uvek nije zvanično napustio klub, jer čelnici kluba trenutno imaju sastanak u sedištu u Brakelu, ali mediji prenose da je nobično što mu prisustvuje i pravni savetnik doktorom Robin Šteden. On je za Borusiju vezan još od 2010. kada je počeo trogodišnju epizodu kao skaut i pomoćni trener u omladinskoj akademiji, a kao saradnik trenera prvog tima Jirgena Klopa.

Edin Terzić
Edin Terzić foto: Moritz Mueller / imago sportfotodienst / Profimedia

Potom je bio pomoćni trener Slavena Bilića u Bešiktašu (2013-2015) i Vest Hemu (2015-2017). Njegova saradnja sa Bilićem počela je 2012. godine, kada je Terzić izradio i dostavio analizu protivnika pre utakmice za utakmicu grupne faze Hrvatske protiv Republike Irske na EURO 2012.

Zadovoljan analizom, Bilić ga je pozvao da mu se pridruži kao pomoćni trener u Lokomotivi iz Moskve, ali je dogovor na kraju propao.

Bilić je još jednom ponudio Terziću poziciju u Bešiktašu, koju je Terzić prihvatio nakon konsultacija sa Borusijom iz Dortmunda.

Pratio ga je u Vest Hem junajted 2015, ali je napustio klub dve godine kasnije kada je Bilić smenjen novembra 2017.

Terzić je 2018. dobio UEFA Pro licencu, nakon što je završio 18-mesečni kurs Fudbalskog saveza Engleske. Tada su među diplomcima su bili bivši menadžer Čelsija Grejem Poter, kao i bivši fudbaleri Mančester junajteda Niki Bat i naš Nemanja Vidić.[15]

Edin Terzić
Edin Terzić foto: SPP/Eurasia Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Povratak u Dortmund

Terzić se vratio u Borusiju Dortmund 2018. godine kao pomoćni trener prvog tima nakon imenovanja Lusijena Favra za trenera.

Nakon što je Favr otpušten nakon poraza od Štutgarta 5:1 u decembru 2020, Terzić je imenovan za privremenog menadžera do kraja sezone. Na proleće 2021. je predvodio Borusiju do trofeja u Kupu Nemačke pobedom nad Lajpcigom 4:1. Međutim, na leto ga je ipak na mestu trenera zamenio Marko Roze. U sezoni 2022/2023 mu je izmakla titula šampiona Nemačke zbog gol razlike, a nakon šokantnog remija sa Majncom 2:2 u poslednjem kolu, a pobede Bajerna u nadoknadi vremena. Protekle sezone bio je tek peti u Bundesligi, ali je igrao finale Lige šampiona. Na njegovu žalost, poražen je od Real Madrida 2:0 u Londonu.

Bonus video:

01:17

Okupljeni igraju fudbal ispred ministarstva

(Espreso/B92 sport/Prenela:Iva Krga)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.