OVO SE ČEKALO: Oglasio se prvi kandidat za PIKSIJEVOG NASLEDNIKA!
Dragan Stojković Piksi, Foto: EPA/ANNA SZILAGYI

dao svoj sud

OVO SE ČEKALO: Oglasio se prvi kandidat za PIKSIJEVOG NASLEDNIKA!

Pravo u metu

Objavljeno: 11:06h

Prvi kandidat za naslednika Dragana Stojkovića Piksija, Slaviša Jokanović, prokomentarisao je neuspeh reprezentacije Srbije na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj.

- Pre Evropskog prvenstva niko nije bio nezadovoljan izborom igrača, bilo je pitanja zašto nisu tu Radonjić ili Eraković, ali to je grupa za koju se verovalo da ima kvalitet i 90 odsto tih igrača biće u narednoj utakmici koju budemo za mesec i po. Mislim da nije stvar oko jednog igrača, da li je Gudelj, Vlahović... To nas neće dovesti nigde. Nismo uspeli da dođemo do igre, nismo imali jasnu organizaciju, šta želimo da radimo sa loptom i bez lopte i to smo platili - rekao je Jokanović za Sport klub u emisiji "Sportlajt".

Sergej trpi najviše kritika srpske javnosti.

- Sergej je kvalitetan igrač, obeležila ga je ona situacija. Sigurno da ju je vratio 1.000 puta i da je sebe pitao zašto nije napravio dva-tri koraka kako bi je sprečio. Dugi niz godina igra kvalitetno u Italiji, Belgiji, sad je prvak u Saudijskoj Arabiji i ne bih ulazio u polemiku da li je ta liga kvalitetna ili ne. Igraju tamo Brozović i Kante, pa se ne primećuje da im nedostaje treninga, svežine i snage.

Nije mu bila jasna strategija selektora "orlova".

Slaviša Jokanović
Slaviša Jokanovićfoto: Maksim Konstantinov/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

- Igrač je kome nije lako naći poziciju, ima izuzetan pas, šut, izuzetno se služi glavom, opasan je po gol i sigurno je da se može iskoristiti bolje nego u zadnje vreme igrajući za našu reprezentaciju. Sad polemišemo da li je u pitanju jedan ili drugi igrač, naš problem bio je kolektivna organizacija igre, kako smo želeli da uđemo u igru, kako jesmo ili nismo želeli da vršimo presing ili da budemo u srednjem bloku. Tu nisam uspeo da provalim šta smo tačno hteli. Da raspravljamo dalje, da li je Tadić, Lukić, Sergej, da li su bolje varijante Mitrović ili Vlahović, neće nas to dovesti na zelenu granu.

Priznao je da je očekivao da izborimo nokaut fazu.

- Očekivao sam da ćemo bar grupu proći, imamo grupu igrača koji su to sposobni da urade, ali nisu uradili. Sad kreće pravo Evropsko prvenstvo, došli smo do najboljih 16 koliko je bilo ekipa do pre par godina, a mi nismo uspeli tamo da odemo. Verovao sam da je to moguće, što se nije desilo? Stvar je analize Saveza i selektora, da objasne celu situaciju. Koliko smo šutnuli, nismo šutnuli, da li smo trčali, u kom pravcu smo trčali, šta je od tog trčanja bilo u visokom intenzitetu... Nismo pokazali taj intenzitet, ni organizaciju. Nemam brojke, ali video sam veći intenzitet kod nekih drugih reprezentacija nego kod naše.

Ipak, da smo prošli grupu, sačekala bi nas Nemačka.

- I da smo prošli grupu, verovatno bismo se našli u situaciji da igramo sa Nemačkom. Ne bih se složio da ekipa nije želela, već nismo imali dobru organizaciju. To kako neki nisu hteli, želeli, kako nisu dovoljno patriote, mislim da je to dosta apsurdno, a oni su igrali u okviru svojih mogućnosti i organizacije igre i to nam nije donelo uspeh. To je moje viđenje.

Još jedna tema o kojoj se puno spekulisalo je napadački tandem Aleksandar Mitrović - Dušan Vlahović.

- Nismo imali uigranost da bi nam to nešto koristilo. Ako igramo sa dva centarfora tih karakteristika, verovatno bismo trebalo da im donesemo loptu sa strane, nisam video tu kvalitetnu loptu da je došla do njih. Nijedan od te trojice napadača nije odigrao neko svetsko ili evropsko prvenstvo kvalitetno, ali nisu bili potpomognuti drugim delovima naše igre. Generalno je stvar da selektor koji je vodio ekipu napravi analizu dublju, ali jednostavno - nismo napravili igru i to što je ekipa želela nije dala rezultat.

Bonus video:

02:45

Piksi: Ne držim se kao pijan plota

(Espreso sport/Sportlajt)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.