Ko je ZAPRAVO naslednik Dragana Stojkovića Piksija na klupi Srbije?
Dragan Stojković Piksi, Foto: Fabrice COFFRINI / AFP / Profimedia

iskusan trener

Ko je ZAPRAVO naslednik Dragana Stojkovića Piksija na klupi Srbije?

Da li je on pravi čovek za klupu Orlova?

Objavljeno:
D T

Fudbalske strasti u zemlji Srbiji se ne stišavaju nakon ispadanja naše reprezentacije iz grupne faze na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu u Nemačkoj.

Orlovi su, na veliku žalost cele nacije, sa dva osvojena boda završili na četvrtom mestu grupe "C", odmah iza trećeplasirane Slovenije, Danske i Engleske - sve tri pomenute selekcije su se naše u osmini finala šampionata Evrope.

1 / 7 Foto: Odd ANDERSEN / AFP / Profimedia

Nije da Srbija nije imala šanse u mečevima protiv Engleske (0:1) i Danske (0:0), a naročito u duelu sa Slovenijom, u kome su naši momci promašili sijaset prilika i tako odigrali svega 1:1.

Bod protiv Danaca u Minhenu, uz nedosuđeni penal nad Aleksandrom Mitrovićem u završnici meča, nije bio dovoljan za plasman dalje.

Kao glavni krivac odmah nakon ispadanja Srbije sa EURO označen je u imenu selektora Orlova, Dragana Stojkovića Piksija.

On je nakon Danske istakao da je ponosan na sve igrače, kao i da je nedostajalo sreće našem nacionalnom timu na Evropskom prvenstvu:

Dragan Stojković Piksi
Dragan Stojković Piksifoto: Mahmut Serdar Alakus / AFP / Profimedia

- Ponosan na momke, nema razloga da stavljamo glavu u pesak. Borili smo se, trčali. Utakmica je bila 50-50, Danci su ili svesni da ih remi vodi dalji. Nismo smo se obrukali, niko nas nije pobedio 5:0, niko ne može da nam se smeje. Zalsužili mso više od poraza protiv Engleske, posle su utakmice bile teške. Znali smo da će biti teška utakmica, da neće biti šansi. Idemo dalje, momci zaslužuju čestite za borbenost. Radili smo mnogo da popravimo defanzivni blok, odbrana je bila na viskom nivou.

1 / 10 Foto: Starsport©

- Rezultatski jeste razočarenje, ali nije kraj svet. Mislim da smo pokazali dorbo lice. Veliki uspeh za srpski fudbal je to što smo bili ovde posle toliko godino. Momci su dali sve, htelei, želeli, jeste razočaranje, ali ne možemo da kažemo da nije bilo dobro. Ovde smo imali bolju zdravstvenu situaciju nego u Kataru. Pokazali smo da smo tim, rezultat dođe ili ne - rekao je Piksi za RTS.

Joakim Lev
Joakim Levfoto: EPA/Matt Childs/POOL

Dva dana nakon eliminacije sa EURO, u medijima se pojavilo novo ime koje figurira kao naslednik Piksija na klupi Srbije. Reč je o iskusnom nemačkom stručnjaku Joakimu Levu.

Ko je Joakim Lev?

Joakim Lev rođen je trećeg februara 1960. u Šenau. Reč je o bivšem nemačkom fudbaleru i selektoru "pancera". Bio je punih 15 godina na kormilu nemačke reprezentacije (2006. do 2021. godine)

Lev svoju fudbalsku karijeru započinje 1978. u drugoj nemačkoj ligi igrajući za Frajburg. Za Frajburg je posle toga igrao 1982. i 1985. On se 1980. priključuje bundesligašu Štutgartu za koji igra samo četiri utakmice ne postigavši ni jedan gol.

Karijera Joakima Leva
Karijera Joakima Levafoto: Printscreen/Wikipedia

U sezoni 1981/82. igra za Ajntraht iz Frankfurta (24 utakmice, 5 golova). Zatim igra za Karlsrue, Frajburg, švajcarski Šafhauzen, Vintertur (1992—1994) i Frauenfeld. Četiri puta je nastupio za mladu nemačku reprezentaciju.

1 / 4 Foto: AP

Kao trener, Lev je vodio Frauenfeld, Štutgart, Fenerbahče, Karlsrue, Adanuspor, Tirol Inzbruk i Austriju Beč.

Uspesi Joakima Leva
Uspesi Joakima Levafoto: Printscreen/Wikipedia

Bio je pomoćnik selektoru Nemačke Jirgenu Klinsmanu, a 12. jula 2006, posle Svetskog prvenstva Lev dolazi na mesto selektora svoje zemlje.

Bonus video:

04:40

PIKSI JE MOJ PRIJATELJ I ŽAO MI JE ŠTO ĆU OVO REĆI, ALI... Keba udario na Orlove nakon kraha na EP: Nedostaje veza između igrača

(Espreso sport/D.T)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.