GRUPA "A": Teška artiljerija Nemačke i uvek opasni Švajcarci, tvrdi Škoti, nekada laka konjica - Mađarska!
Fudbalska reprezentacja Nemačke, Foto: FEDERICO GAMBARINI / AFP / Profimedia

BIĆE VRELO

GRUPA "A": Teška artiljerija Nemačke i uvek opasni Švajcarci, tvrdi Škoti, nekada laka konjica - Mađarska!

Predstavljanje grupa na predstojećem EURO u Nemačkoj

Objavljeno: 18:51h
I K

Kako se Evropsko prvenstvo u Nemačkoj bliži, tako je nestrpljenje sve veće i veće.

U petak, 14. juna, kreće najveća evropska smotra fudbala i dan kada će prvi svoja koplja na travnatom zelenom terenu ukrstiti dve selekcije iz grupe A, odnosno Nemačka i Škotska. U pomenutoj grupi nalaze se još Mađarska i Švajcarska.

Fudbalska reprezentacija Nemačke
Fudbalska reprezentacija Nemačke foto: EPA/ RUNGROJ YONGRIT

Kao favorit grupe A izdvaja se bez dileme Nemačka, dok će biti jako tesna borba za drugo i treće mesto u grupi, jer podjednake šanse imaju sve tri preostale ekipe, odnosno Škotska, Mađarska i Švajcarska.

Nemci imaju puno uspeha u istoriji šampionata Evrope, reprezentaciju krase iskusni fudbaleri koji igraju na najvećim fudbalskim scenama.

Nemačka je bila tri puta prvak, kao i tri puta vicešampion Evrope, što je veliki podvig, pa ne čudi to zašto se nalaze među favoritima za osvajanje predstojećeg prvenstva u Nemačkoj.

Fudbaleri Nemačke
Fudbaleri Nemačkefoto: EPA/Focke Strangmann

Ovo je prvo veliko takmičenje Julijana Nagelsmana koji je u septembru 2023. nasledio Hansija Flika, podmlađena selektorska uloga, ali i selekcija.

''Panceri'' su 2020. godine završili takmičenje u osmini finala, jer su poraženi od Engleske 2:0

Nagelsmanov spisak dosta je šokirao, jer se na istom nije našlo ime poput Matsa Humelsa. Toni Kros će zvanično staviti tačku na reprezentativnu karijeru nakon završetka prvenstva u svojoj domovini.

Glavni motori ekipe su bez dileme Manuel Nojer, Antonio Ridiger, Jozua Kimih, Ilkaj Gindogan, Tomas Miler, Leroj Sane i Kaj Haverc.

Na spisku Nemačke reprezentacije se nalaze sledeći fudbaleri:

Golmani: Manuel Nojer (Bajern), Oliver Bauman (Hofenhajm), Aleksandar Nibel (Štutgart), Mark-Andre ter Štegen (Barselona).

Defanzivci: Valdemar Antonon (Štutgart), Benjamin Henriks (RB Lajpcig), Jozua Kimih (Bajern), Robin Koh (Ajntraht), Maksimilijan Mitelštat (Štutgart), David Raum (RB Lajpcig), Antonio Ridiger (Real Madrid), Niko Šloterbek (Dortmund), Džonatan Ta (Leverkuzen).

Vezisti: Robert Andrih (Leverkuzen), Kris Fjurih (Štutgart), Paskal Gros (Brajton), Ilkaj Gindogan (Barselona), Toni Kros (Real Madrid), Aleksandar Pavlović (Bajern), Džamal Musijala (Bajern), Leroj Sane (Bajern), Florijan Virc (Leverkuzen).

Napadači: Maksimilijan Bajer (Hofenhajm), Niklas Filkrug (Dortmund), Kaj Haverc (Arsenal), Tomas Miler (Bajern), Deniz Undav (Štutgart).

Sada prelazimo na reprezentaciju Škotske:

Škotska se na Evropsko prvenstvo plasirala davne 1992, 1996, kao i 2020. godine. Na prethodnom kontinentalnom takmičenju možemo reći da su bili samo učesnici, jer su takmičenje završili bez pobede, a za istu ne znaju još 1996. godine.

Škoti su se plasirali na najveći evropsku smotru tako što su imali učinak od pet bodova, dva remija i samo jedan poraz, što je bilo dovoljno za drugo mesto u grupi kao i plasman na Evropsko prvenstvo u Nemačkoj.

Ne treba odbacivati Škotlanđane, jer su pokazali da mogu da budu pravo iznenađenje, a za tako nešto je potvrda stigla 28. marta prošle godine, kada su savladali Špance u Glazgovu.

Škotska će se najviše oslanjati na iskusnog fudbalera Endi Robertsona. Velika su očekivanja i od napadača Sautemptona Če Adamsa.

Na spisku Škotske reprezentacije se nalaze sledeći fudbaleri:

Golmani: Zander Klark, Kreg Gordon, Angus Gan, Lajam Keli.

Odbrana: Lijam Kuper, Grent Henli, Džek Hendri, Ros Mekrori, Skot Mekena, Rajan Porteus, Entoni Ralston, Endi Robertson, Džon Sutar, Greg Tejlor, Kiran Tirni.

Sredina terena: Stjuart Armstrong, Rajan Kristi, Bili Gilmur, Rajan Džek, Keni Meklin, Džon Mekgin, Kalum Mekgregor, Skot Mektomini.

Napad: Če Adams, Ben Doak, Lindon Dajks, Džejms Forest, Lorens Šenkland.

Sledeća na redu je reprezentacija Mađarske:

Mađari imaju iskustvo na Evropskom prvenstvu, jer im je ovo peti put kako su uspeli da se plasiraju na najveću evropsku smotru. Mađarska je zavšila kao trećeplasirani tim kontinenta 1964. godine.

2020. godine, kao učesnici EURO-a, na samom početku istog su završili svoje učešće, jer nisu uspeli da prođu grupu.

Prva zvezda tima je definitivno Dominik Soboslaj. Bek Bornmuta je takođe neko ko će biti među glavnim adutima Mađara.

Na spisku Mađarske reprezentacije nalaze se sledeći igrači:

Golmani: Denes Dibuš, Peter Gulači, Peter Sapons; Defanzivci:

Balog Botond, Endre Botka, Marton Dardai, Atila Fiola, Adam Lang, Vil Orban, Atila Salaj;

Vezisti: Bola Bendeguž, Mihali Kata, Mološ Kerkez, Laslo Klajnhajsler, Adam Nađ, Žolt Nađ, Loik Nego, Andraš Šafer, Kalu Stajls;

Napadači: Adam Martin, Kevin Čobot, Danijel Gazdag, Kristofer Horvat, Roland Šalaj, Dominik Soboslaj, Barnabas Varga.

Tačku na ovu grupu staviće poslednja reprezentacija - Švajcarska:

Švajcarci su na prošlom Evropskom prvenstvu ostvarili solidan rezultat, jer su na kontinentalnom takmičenju došli do četvrtfinala, gde su ih zaustavili Španci pobedom od 3:1. U kvalifikacionoj grupi su bili drugoplasirani odmah iza sjajne Rumunije, što im je bilo dovoljno da obezbede vizu za Nemačku.

Samo su jednom propustili takmičenje najveće evropske smotre, dok su čak pet puta bili učesnici iste, a mogu da se pohvale i podvigom koji su uspeli da ostvare - 2020. godine su eliminisali Francusku nakon penala u osminifinala.

Definitivno da Nemačka, a pogotovo ostale ekipe iz grupe A, neće imati lak posao sa Švajcarcima.

Što se tiče Švajcarske, kristalno je jasno ko će biti glavni pogon tima - Granit Džaka i Džerdan Šaćiri., njihov dugogodišnji tandem.

Na spisku Švajcarske reprezentacije nalaze se sledeći grači:

Golmani: Kobel, Mvogo, Zomer

Odbrana: Akanđi, Elvedi, rodrigez, Šar, Sergiju, Vidmar, Zesiger

Vezni red: Abišajer, Amduni, Dua. Frojler, Jašari, Rider, Šaćiri, Siero, Štefen, Vargas, Zakarija, Džaka, Zuber

Napad: Embolo, Okahor, Ndoje

Švajcarska je u grupi A sa ekipama Škotske, Mađarske i domaćina Nemačke.

Bonus video:

01:17

Okupljeni igraju fudbal ispred ministarstva

(Espreso/Iva Krga)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.