VELIKI SKANDAL u reprezentaciji pred duel Srbije i Engleske!
Dušan Vlahović i Aleksandar Mitrović, Foto: Starsport©

Isplivalo

VELIKI SKANDAL u reprezentaciji pred duel Srbije i Engleske!

Velika frka u timu

Objavljeno:

Pojedini britanski mediji kritikovani su zbog toga što su uz vest o porazu fudbalske reprezentacije Engleske od Islanda objavili fotografiju igrača Bukaja Sake.

Engleska je u petak na londonskom Vembliju izgubila od Islanda 0:1, u pripremnoj utakmici uoči Evropskog prvenstva u Nemačkoj.

Engleska će na EURO 16. juna odmeriti snage sa Srbijom u Gelzenkirhenu. Saka je ušao u igru u 65. minutu, ali su brojni engleski listovi uz tekst o porazu objavili samo njegovu fotografiju, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

Objavu izveštavanja istakao je bivši engleski reprezentativac Jan Rajt, koji je rekao da oni koji odlučuju šta ide na stranice, znaju šta rade.

Geret Sautgejt, Garet Sautgejt
foto: EPA/TOLGA AKMEN

Listovi Star i San su pomenuti zbog korišćenja Sakine fotografije, dok je Telegraf koristio fotografiju 22-godišnjeg fudbalera Arsenala da ilustruje ocene igrača na društvenoj mreži Tviter.

Na sajtu BBC Sporta koji je tekstualno prenosio utakmicu i tokom meča menja glavnu fotografiju, takođe je bila objavljena fotografija Sake, kada je ušao u igru.

U otvorenom pismu urednicima, Toni Barnet izvršni direktor grupe koja se bavi borbom protiv diskriminacije u fudbalu Kick It Out, rekao je da mediji moraju da "zapamte svoje odgovornosti".

- Dočekujući Evropsko prvenstvo, navijači se sa pravom pitaju da li će engleska ekipa ponovo doživeti ono što se dogodilo Saki, Markusu Rašfordu i Džejdonu Sanču nakon poslednjeg Evropskog prvenstva, kada su sva trojica pretrpela strašna zlostavljanja na internetu zbog događanja na terenu. To je pitanje koje mi postavljamo - naveo je on.

Saka, Rašfrod i Sančo su na društvenim mrežama vređani na rasnoj osnovi nakon što su promašili jedanaesterce u finalu Evropskog prvenstva 2021. godine u porazu od Italije.

Bukajo Saka
Bukajo Sakafoto: Michael Zemanek / Shutterstock Editorial / Profimedia

Barnet je dodao da je bilo napretka, ali da je njegova organizacija prošle sezone, kao nikad ranije, dobila više izveštaja, na internetu i na stadionima, usmerenih na igrače i da, šta god da je ostvareno, jednostavno nije dovoljno.

- Ne treba podsećati da uticaj targetiranja tamnoputih igrača u medijima ima dugu istoriju i da se oseća nadaleko. Šalje poruku da nisu dobrodošli i šalje poruku zlostavljačima na internetu da je targetiranje igrača dozvoljeno - naveo je.

- Ali to takođe šalje poruku navijačima iz crnačkih i etničkih manjinskih zajednica da oni ne pripadaju i da i oni mogu biti zlostavljani. To treba uzeti u obzir prilikom pisanja naslova ili odabira fotografija kako se rokovi približavaju. Reči i slike putuju daleko, udarajući jače nego što možete da zamislite - dodao je Barnet.

Fudbalska reprezentacija Engleske, Geret Sautgejt, Garet Sautgejt
foto: Paul Marriott / imago sportfotodienst / Profimedia

Saka je debitovao za reprezentaciju Engleske u oktobru 2020. godine i od tada je odigrao 33 utakmice i postigao 11 golova.

- Sada više nego ikada treba da podržimo ove mlade ljude. Svi možemo da vidimo šta se dešava i ko je postavljen da bude lice poraza. Hajde da naša energija bude fokusirana na pružanje čiste ljubavi i podrške tokom turnira - rekao je Rajt.

Bonus video:

00:22

Atmosfera u Stokholmu uoči meča Švedska - Srbija

(Espreso sport/B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.