Otišla još jedna muzička legenda: Bolest bila jača od njega
Sveće, Foto: Profimedia

tuga

Otišla još jedna muzička legenda: Bolest bila jača od njega

Telo nije uspelo da se izbori sa zdravstvenim nedaćama

Objavljeno:

Serđo Mendes, brazilski pijanista, kompozitor i aranžer, koji je šezdesetih godina prošlog veka doneo bossa nova muziku globalnoj publici preko svog ansambla Brasil '66 i ostao uticajna figura u popularnoj muzici više od šest decenija, preminuo je u četvrtak u Los Anđelesu. Imao je 83 godine.

Njegova porodica je u saopštenju navela da je njegova smrt, u bolnici, bila uzrokovana postkovid komplikacijama.

Gospodin Mendes je objavio više od 30 albuma, osvojio tri Grammy nagrade i bio nominovan za Oskara 2012. godine za najbolju originalnu pesmu (kao koautor pesme "Real in Rio" iz animiranog filma "Rio").

Njegova karijera u Americi uzletela je 1966. godine sa grupom Brasil '66 i singlom “Mas Que Nada”, koji je napisao brazilski pevač i tekstopisac Jorge Ben. Mendesov zvuk bio je ritmički varljivo sofisticiran, ali blag za uši, glatko pojačavajući originalni gitarski šapat bossa nove širokim klavirskim aranžmanima i umirujućim vokalnim linijama, koje su obično uključivale i samog Mendesa kako peva uz dva glavna ženska vokala.

Lagani, senzualni ritam grupe postao je simbol odraslog savremenog šika šezdesetih godina, što je oštro kontrastiralo sa dominantnom kulturom mladih koja je osvajala pop liste nakon pojave Bitlsa.

Bonus video:

49:14

REDAKCIJA 09.09.2024. 2. DEO

(Espreso/Srbija danas/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.