Čuveni srpski muzičar o poslednjem susretu sa Borom: Od ovih opisa staje srce, a ovakav je Đorđević bio privatno
Bora Đorđević, Foto: Dimitrije Nikolic/ATAImages

potresno

Čuveni srpski muzičar o poslednjem susretu sa Borom: Od ovih opisa staje srce, a ovakav je Đorđević bio privatno

Mnogi muzičari opraštaju se od čuvenog Bore Čorbe

Objavljeno:

Danas je svet rok muzike zavijen u crno. Preminuo je legendarni Bora Đorđević, poznat kao Bora Čorba, u 72. godini, ostavljajući za sobom prazninu u srcima obožavalaca, prijatelja i kolega.

Povodom njegove smrti, u emisiji "Puls Srbije" oglasio se Dragi Jelić, član Yu grupe i Borin dugogodišnji prijatelj i saradnik, prisetivši se njihovih zajedničkih trenutaka, kao i poslednjih razgovora koje su vodili.

Jelić je otvoreno govorio o poslednjim susretima s Borom, posebno ističući da je Đorđević bio svestan ozbiljnosti svog zdravstvenog stanja.

Bora Čorba, Bora Đorđević
foto: Vladimir Šporčić

- Poslednji put sam se čuo sa Borom pre otprilike dva meseca. Znao sam da mu nije dobro, otkazivao je koncerte i bilo je jasno da se muči, iako je uvek želeo da bude na sceni, gde je pronalazio snagu - rekao je Jelić, ne krijući tugu.

Jedan od poslednjih susreta desio se pre dve godine u Ljubljani, gde je, prema rečima Jelića, Bora izgledao iscrpljeno.

- Sećam se kako se polako približavao, a jedan od naših prijatelja, Žika, u šali je rekao: ‘Je li Bora vodi kuće ili kuće vodi Boru?’ Bilo je teško gledati ga tako, ali i tada je imao onaj poseban humor. Govorio je kako su mu sve oduzeli, osim slepila, aludirajući na svoje zdravstvene probleme.

Bora Đorđević, Bora Čorba
foto: Aleksandar Jovanović Cile

Iako je bio svestan da se bliži kraj, Bora je kroz svoju muziku prenosio teške emocije koje su ga mučile.

- Rekao mi je da mu je lakše da svoje misli, koliko god bile crne, stavi na papir i pretvori u pesme. To ga je na neki način oslobađalo, davao je dušu u svaki stih - prisetio se Jelić.

U poslednjim mesecima, Bora je vredno radio na novom albumu, iako je, prema Jelićevim rečima, bilo očigledno da završava ono što je imao u svojim mislima.

- Nisam siguran da li je album završen, ali tekstovi koje je pisao bili su toliko teški i iskreni da je bilo jasno da ih može napisati samo neko ko zaista oseća da mu se bliži kraj.

Bora Čorba, Bora Đorđević
foto: © ATA Images

Jelić je posebno istakao Borin duh, koji nikada nije prestajao da prkosi životnim nedaćama.

- Bora je bio pravi roker, i to ne samo na sceni. Prošao je kroz sve u životu - piće, usponi i padovi, ali sve to ga je činilo onim što je bio. Njegova borba i posvećenost muzici su neverovatne. Na sceni je davao 200% sebe i nikada ga nisam video namrštenog, bez obzira na to kroz šta je prolazio.

Dok su razgovarali, Jelić se prisetio mnogih trenutaka provedenih zajedno, bilo na koncertima ili u opuštenim razgovorima.

- Bili smo zajedno na turnejama, pričali smo o svemu, osim o poslu. Bora nije voleo da ga kritikuju, osim ako sam ne pita za mišljenje. Nikada nisam imao potrebu da ga ispravljam, jer je uvek znao šta radi i radio je to iz srca.

Na kraju, Jelić se osvrnuo na to koliko je Bora značio svima koji su ga poznavali:

07:00

GOVORIO JE KAKO SU MU SVE UZELI, OSIM SLEPILA! Potresna ispovest člana Ju grupe o Bori: Čuli smo se pre 2 meseca, znao sam da nije dobro

- On je bio fantastičan, iako je prolazio kroz teške faze u životu. Mi, prijatelji i porodica, pamtićemo ga po njegovoj energiji, posvećenosti i ljubavi prema muzici, ali i po onim trenucima kada je bio nasmejan, iako su možda kamere bile ugašene.

Emotivno, Dragi Jelić je završio svoje obraćanje:

- Porodici izražavam saučešće, a mi ostali, pamtićemo Boru kroz njegove pesme i sve uspomene koje je ostavio iza sebe. Živeće kroz muziku, kroz svoje stihove i kroz sećanja koje smo podelili s njim.

Bonus video:

00:27

Zgrada u Ljubljani u kojoj je živeo Bora Čorba

(Espreso/Kurir/Luka Vujičić/prenela:B.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.