Ko je autor pesme "Pljuni i zapjevaj, moja Jugoslavijo"? Islamović na udaru nakon izvođenja ove numere u Splitu
Alen Islamović, Foto: Antonio Ahel/ATAImages

mnoge interesuje

Ko je autor pesme "Pljuni i zapjevaj, moja Jugoslavijo"? Islamović na udaru nakon izvođenja ove numere u Splitu

Jedan deo publike pevao je ovu čuvenu pesmu, a drugi je negodovao

Objavljeno:

Legendarni jugoslovenski bend "Bijelo dugme" održao je koncert u Splitu, gde su pevali svoje najveće hitove, a pesma "Pljuni i zapjevaj, moja Jugoslavijo", koju je otpevao Alen Islamović, napravila je pometnju u celoj Hrvatskoj.

Dok se orila pesma sa scene iz publike su se začuli zvižduci. I dok se jedan deo publike zdušno zabavljao, drugi deo je zviždeo i negodovao. Na ekranu iza članova benda pojavila se zastava bivše republike preko celog ekrana.

Posle nastupa pevač Bijelog dugmeta počeo je da prima pretnje, a Udruženje zagrebački dragovoljci "branitelji Vukovara", desničarska i nacionalisticka organizacija, kako pišu hrvatski mediji, predala je zahtev da se Alen Islamović proglasi nepoželjnom osobom u Hrvatskoj. Međutim, Islamović je hrvatski državljani.

Alen Islamović
foto: Antonio Ahel/ATAImages

- U pesmi nema ništa uvredljivo da bi nekog povredilo. Ceo dizajn koji prati njeno izvođenje za našu turneju je radila kuća iz Zagreba. Možda nekom smetaju simboli Jugoslavije. Ta pesma se peva svuda u Hrvatskoj. Izveli smo pre nekoliko dana u Puli. U Splitu su je svi pevali, bilo je 15.000 ljudi. Alenova supruga je iz Hrvatske, a i otac Gorana Bregovića, koji je autor ove sporne pesme. Ona je i nastala u Splitu, a Goran ju je napisao u stanu svog oca - porućio je menadžer grupe Adis Gojak.

Goran Bregović
foto: Radule Perisic/ATAImages

Podsetimo, kad se Jugoslavija raspala Goran Bregović, frontmen Bijelog dugmeta, progovorio je o svom multietničkom poreklu.

"Moj otac je hrvatski katolik, majka pravoslavna Srpkinja, a supruga muslimanka", rekao je tad Bregović, koga je rat devedesetih na prostoru bivše Jugoslavije veoma pogodio.

Bonus video:

05:24

Alen Islamović pevao u invalidskim kolicima

(Espreso/Kurir/daninovi/prenela:B.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.