Detalji iz života pokojnog Bore šokirali su javnost: Zbog alkohola bio optuživan, a tokom rata je...
Bora Đorđević, Foto: Antonio Ahel/ATAImages

NAPUSTILA NAS JE VELIKA LEGENDA

Detalji iz života pokojnog Bore šokirali su javnost: Zbog alkohola bio optuživan, a tokom rata je...

Boru Đorđevića ćemo zauvek pamtiti po hitovima koje je sa grupom Riblja Čorba stvarao decenijama

Objavljeno: 15:04h

Bora Čorba je preminuo u 71. godini u bolnici u Sloveniji gde je bio priključen na respirator zbog hronično obstruktivnom bolešću pluća, a ovo su detalji iz njegove biografije i muzičke karijere koja je ostavial veliki trag na muzičku scenu kako u Srbiji, tako i na celom Balkanu.

Borisav "Bora" Đorđević rođen je 1. novembra 1952. u Čačku, poznat i kao Bora Čorba, je pevač rok grupe Riblja čorba od njenog osnivanja 1978.

Bio je član brojnih čačanskih i beogradskih pop i rok grupa tokom 1970ih kao što su Zajedno, Suncokreti i Rani mraz (sa Đorđem Balaševićem).

15. septembra 1978. osnovao je grupu Riblja čorba, koja je postala vrlo popularna tokom sledećih nekoliko meseci.

Popularnost grupe se takođe počela manifestovati u Borinom alkoholizmu, što je, zajedno sa provokativnim društveno-orijentisanim pesmama, prouzrokovalo da on postane jedan od najkontroverznijih muzičara u Jugoslaviji. Po izdanju albuma „Koza nostra“, 1990. godine, bio je optužen za „vređanje radničke klase Jugoslavije“, ali su optužbe odbačene.

Bora Đorđević
Bora Đorđevićfoto: Aleksandar Jovanović Cile

Nakon početka građanskog rata u bivšoj Jugoslaviji, Đorđević je bio pristalica srpskih vojnika u Republici Srpskoj i Republici Srpskoj Krajini. Bio je i veliki protivnik vlasti Slobodana Miloševića, i taj svoj stav je izrazio albumom Njihovi dani koji je izdao samo pod svojim imenom, bez etikete "Riblja čorba".

Član je Gradskog odbora DSS-a.Nakon političkih promena u Srbiji, bio je neko vreme na poziciji savetnika ministra kulture u Vladi Srbije 2004, ali je već sledeće godine bio prinuđen da podnese ostavku.

Bora Đorđević
Bora Đorđevićfoto: Damir Dervišagić

Bio je oženjen Draganom Đorđević sa kojom je imao sina Borisa, a sa njima je živela i Tamara, Draganina kćerka iz prethodnog braka. Borisav i Dragana su se sporazumno razveli 5. februara 2007, a Borisav joj je ostavio stan u kojem su živeli. Dragana Đorđević je izvršila samoubistvo 23. marta 2007.

Nakon toga se zaljubio u izvesnu Aleksandru iz Čikaga, koja je ubrzo postala njegova druga supruga. Ispostavilo se ipak da ni u ovom braku Bora Čorba nije pronašao sreću te se par razveo 2014. godine.

Bora ni posle svega nije izgubio veru u ljubav te je u svoj život pustio lepu Dubravku Milaković, a njegova sadašnja, treća i, kako roker kaže, poslednja supruga, porušila je sva pravila koja je imao i promenila njegovu svakodnevicu.

Bonus video:

00:41

PREMINUO DAVID ALBAHARI: Poznati pisac izgubio životnu bitku u 75. godini posle duge bolesti

(Espreso/T.M./Wikipedia)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.