Ovaj čovek je jedini preživeo u noći kad je Laušević usmrtio 2 momka: Rekonstrukcija događaja će vas iznenaditi...
Foto: Beta / Milan Obradović

MALO KO ZNA

Ovaj čovek je jedini preživeo u noći kad je Laušević usmrtio 2 momka: Rekonstrukcija događaja će vas iznenaditi...

Žarko Laušević sa 9 hitaca usmrtio 2 mladića, a trećeg ranio

Objavljeno: 07:41h

Život Žarka Lauševića je 1993. godine obeležila pucnjava u podgoričkom kafiću "Epl" u kojoj je nakon sukoba sa grupom mladića, usmrtio dvojicu i jednog ranio u predelu testisa.

Prvo je osuđen na 15 godina zatvora, a kazna se kasnije smanjila na 13, da bi na kraju glumac iza rešetaka proveo četiri godine i sedam meseci.

Rekonstrukcija događaja

Žarko Laušević sa 9 hitaca usmrtio 2 mladića, a trećeg raniofoto: Dragana Udovičić

U noći između 30. i 31. jula 1993. godine, glumac Žarko Laušević je u podgoričkom kafiću "Epl" ubio Dragora Pejovića (20) i Radovana Vučinića (19) i ranio Andriju Kažića.

U strahu za svoj život i život svog brata, Žarko je ispalio devet hitaca i usmrtio dva mladića. Jedini preživeli je bio Andrija, koji je ovako svedočio pred sudom.

Žarko Laušević
Žarko Lauševićfoto: Printscreen/youtube/RTS Kulturno-umetnički program - Zvanični kanal

- Pejović je ostao da plati hamburgere, a kako se zadržao, Vučinić je otišao ka kafiću, govoreći da ide da ga dovede. Posle četiri-pet sekundi, začula se pucnjava. Kada sam se ja pojavio, video sam da je Branimir uhvatio rukama Vučinića.

Tada je Pejović, kojeg ranije nisam primetio, u mraku na terasi, kao ni Žarka, viknuo: "Drži mu pištolj, pobiše nas!" Video sam da Pejović drži Lauševića za ruku u kojoj je bio pištolj, a zatim je Žarko cev okrenuo prema meni i opalio. Ranjen, pobegao sam ka društvu koje je takođe krenulo da vidi šta se događa... I dok sam se udaljavao, čuo sam nove hice... - rekao je.

Iako je prošlo tri decenije od kobne noći, pojedinosti tragičnog događaja i dalje intrigiraju celu bivšu Jugoslaviju. Porodice stradalih mladića se nisu oglašavale, jednom su to uradile sestre.

1 / 9 Foto: Printscreen/youtube/newyorkpost

Oprostio sam mu

Ipak, ranjeni mladić samo jednom je govorio o Lauševiću. Andrija Kažić, koga je Žarko Laušević teško ranio te kobne noći, izjavio je 2009. godine za jedan dnevni list da je oprostio čuvenom glumcu.

Andrija je rekao da je tragedija, u kojoj je izgubio drugove Dragora Pejovića i Radovana Vučinića i bio povređen sa dva hica u desnu nogu i testise, za njega sada daleka prošlost.

- To što se odigralo uskoro će doživeti punoletstvo. Život ide dalje i na sreću, ja danas imam svoju sreću. Imam posao, a pre svega imam dva sina, što je najbitnije, jer se posle nesreće polemisalo da neću moći da imam decu, budući da sam bio ranjen u testise. Daleko je teže onima koji su izgubili decu. Sa Pejovićima nisam u kontaktu, a Vučinići su mi komšije i znam da i oni danas imaju svoje živote. Njima jeste ostala ogromna bol za izgubljenim sinom, ali sve to postepeno ide u zaborav. Takav je život - rekao je Kažić tada.

1 / 10 Foto: Printscreen/youtube/Centar film

On je tom prilikom rekao da ne želi da se vraća na događaj, posebno u razgovoru za novine i napominje da se mnogo toga dešavalo od traumatičnih poslednjih dana jula 1993. godine, i da je o Žarku povremeno saznavao nove vesti.

- U ovom momentu sam mu faktički oprostio. Najpreciznije što mogu da kažem je da sam ravnodušan što se tiče Žarka Lauševića - rekao je Andrija, i napomenuo da je Lauševića kao glumca rado gledao.

- Gledajući ga kao glumca mogu da kažem sam izuzetno cenio ono što je radio i da sam ga voleo kao umetnika - zaključio je Andrija, u jednom od retkih obraćanja za medije.

Podsećamo, pre tragedije glumac Žarko Laušević je nakon prekida predstave "Sveti Sava", po savetu policije počeo da nosi pištolj. Tim pištoljem je usmrtio dvojicu mladića, a trećeg ozbiljno ranio.

Bonus video:

02:18

PENZIONERI NAŠLI NAČIN KAKO DA UŠTEDE STRUJU KOJI JE POTPUNI HIT! Ne moraju da pale klimu, a rashlade se i pri tom zabave

(Espreso/Kurir.rs/I.M./m Prenela:M.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.