Ko je zapravo lepa Julija? Kako je prišla našoj Angelini Topić Srbi ne prestaju da misle o ovoj boginji lepote
Foto: Victor Joly / AFP / Profimedia

barbika

Ko je zapravo lepa Julija? Kako je prišla našoj Angelini Topić Srbi ne prestaju da misle o ovoj boginji lepote

A ko je ta zanosna atletičarka čiji su lik i delo najednom počeli da interesuju širu publiku?

Objavljeno:

Jedna prelepa plavuša privukla je posebnu pažnju srpske javnosti na Olimpijskim igrama u Parizu. Visoka, zgodna, platinasto plava. "Prava barbika", kako se je brzo prozvali na takmičenju. I kao da mi, Srbi, nismo bili dovoljno očarani njenom zanosnom pojavom, u trenutku nam je osvojila i srca kada je tokom davanja intervjua prišla Angelini Topić, poljubila je i poručila joj da je šampion.

A ko je ta zanosna atletičarka čiji su lik i delo najednom počeli da interesuju širu publiku? Znate, skok u vis, nažalost, nije toliko popularan sport u svetu. Kao tenis, na primer.

I mnogim atletičarima su Olimpijske igre jedino mesto gde mogu da steknu primećenost, određenu popularnost ili da privuku interesovanje publike, eventualno sponzora. E, pa, sve je to ove godine pošlo za rukom jednoj Ukrajinki po imenu Julija Levčenko.

Ona ima 26 godina i mnoge, vrlo značajnije rezultate na najvećim atletskim takmičenjima, a fanovi "kraljice sportova" vrlo dobro su upoznati sa njenim dosadašnjim delima. Ipak, tokom Olimpijskih igara u Parizu uspela je da stekne naklonost i srpske javnosti.

Imala je Julija obećavajuću juniorsku karijeru. Videlo se odmah da će od talentovana devojčcia stasati u vrhunskog sportistu, te da lepota neće biti njen glavni adut.

Debitovala je 2013. na Svetskom prvenstvu za mlađe juniore u Donjecku, gde je zauzela 13. mesto, a onda, samo godinu dana kasnije, desio se njen istorijski uspeh - zlato na Olimpijskim igrama mladih u Nankingu.

Ni prilikom prelaska u seniorska tamičenja nije ustuknula, iako je, kao i mnogi ukrajinski uksportisti, zbog rata na određeni period sportsku karijeru morala da ostavi po strani.

No, pre svega toga, Julija je na Evropskom prvenstvu 2017. u dvorani u Beogradu osvojila bronzanu medalju, zatim iste godine na Svetskom prvesntvu srebro, preskočivši 2m (2,01m - tačnije), a onda je 2019. u Glazgovu, ponovo na dvoranskom takmičenju atletičarski sa Starog kontinenta, uspela da poboljša rezultat i zauzme 2. mesto.

Nakon toga Julija nije uspela da se okiti jednim od tri najsjajnija odličja, ali, kako je ranije ove godinerekla u intervjuu za "Guardian" evocirajući uspmonene na početak ruske invazije na Ukrajinu 2022. - "nije znala da li će preživeti, a ne nastaviti da se takmiči".

Srećom jeste - i jedno, i drugo. I sigurni smo da prelepu atletičarsku, koja i dalje hrabro živi u Kijevu, čekaju mnogi veliki uspesi, medalje i rekordi, a ko zna - možda se baš ona za četiri godine bude borila za zlato sa našom Angelinom Topić na Olimpijskim igrama u Los Anđelesu.

Bonus video:

51:05

REDAKCIJA 05.08.2024. 2. DEO

(Espreso / Blic žena/ Prenela:M.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.