limunčelo
IMATE NEPRISKANI LIMUN? Ovo bi TREBALO DA URADITE SA NJIM!
Sastojci u receptu dodati su za litru limuncella, a naš je savet da duplirate dozu ukoliko imate dovoljno limuna na raspolaganju.
Sve prirodno, bez veštačkih boja i aroma, oduševljava ukusom, mirisom i bojom. U originalnom receptu nalaze se uputstva za domaći limun šećer i vanilin šećer, a možete koristiti i kupovne varijante.
Sastojci u receptu dodati su za litru limuncella, a naš je savet da duplirate dozu ukoliko imate dovoljno limuna na raspolaganju. Recept je osmislila gastroblogerka Marija Herjavić Jerkić - zavirite u njen Instagram profil i pronađite inspiraciju za svaki dan.
Limuncello
Sastojci: 500 ml vodke
korica 5 većih limuna
500 ml vode
250 g limun šećera
1 žlica vanilin šećera
Priprema:
Limune dobro operite četkom i ogulite koru na tanko, samo žuti deo, najbolje gulilicom za povrće. Ubacite ih u staklenku s poklopcem, prelijte vodkom, zatvorite staklenku i ostavite na hladnom i mračnom mestu otprilike dve nedelje (može i u hladnjaku). Nakon dve nedelje skuvajte vodu i šećere, smanjite vatru i kuvajte desetak minuta dok se malo ne zgusne, tj. postane sirupasto. Ohladite i dodajte u smesu alkohola i korice limuna. Promešajte i ostavite još nekoliko dana ili barem nekoliko sati da se poveže. Po želji maknite koricu limuna ili prelijte limuncello u staklenu bocu.
Limun šećer pripremite tako da koricu domaćeg neprskanog limuna ubacite u staklenku sa šećerom i ostavite neko vreeme. Šećer će izgledati malo "nabito", kao kad se namoči pa ga pre korišćenja malo izlupajte - biće odličan u receptima u kojima se rastopi u tekućini. Možete ga pre upotrebe ubaciti u blender da se usitni.
Vanilin šećer pripremite tako da mahunu vanile prerežete po dužini i stavite u šećer. Mahuna ostavlja fini miris i traje dugo. Kako trošite šećer, tako usipavajte novi sve dok miris mahune vanile ne iščezne.
(Espreso/VL)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!