starinski recept
I JUŽNJACI I MAKEDONCI PRAVE ''ČOMLEK'': Starinsko jelo SA DUŠOM nema ko nije probao (RECEPT)
Čomlek je najbolji kad se jede sa ovčijim kiselim mlekom.
Ovo jelo je popularno na jugu Srbije, u Makedoniji i Bugarskoj.
Čomlek se sprema tradicionalno sa junećim mesom i dosta luka.
Sastojci:
600 grama mlevenog junećeg mesa
4 manje glavice crnog luka
1,5 kašika seckane nane
1 jaje
3-4 kašike prezli.
Sos:
1 kašika brašna
1-2 kašičice mlevene crvene paprike
po ukusu so, biber i suvi biljni začin,
2 glavice crnog luka
2 kašike seckane nane
2 decilitra belog vina
Priprema:
Sjediniti u činiji mleveno meso sa sitno seckanim crnim lukom, nanom, prezlom, jajetom i začinima. Oblikovati ćuftice veličine oraha, pa pržiti u vrelom ulju. Kad su gotove, izvaditi ih i držati na toplom. U ulju u kom su se pržile ćuftice, dobro upržiti luk, dodati nanu, brašno i mlevenu papriku. Naliti vinom i dodati malo tople vode, da se dobije fini sos. Začiniti po ukusu. Zemljane činijice premazati tankim slojem ulja, poređati ćuftice, pa naliti sosom da ogreznu. Pećnicu zagrejati na 250 stepeni, pa peći čomlek da suvišna voda uvri i uhvati se lepa korica. Gotovo jelo možete ukrasiti listićima sveže nane. Čomlek je najbolji kad se jede sa ovčijim kiselim mlekom.
(Espreso/Najžena)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!