RUČAK
NAPRAVITE TRADICIONALNU BOSANSKU KVRGUŠU: Preukusna PITA sa 1 VRSTOM MESA, prste da POLIŽETE (RECEPT)
Kvrguša je tradicionalno jelo u bosanskoj kuhinji a u pitanju je preukusna pita sa piletinom koja se na kraju prelije još ukusnijim prelivom koji joj daje specifičan izgled po kom je i dobila ime.
Kvrguša je pita, ali je zapravo dovoljna da vam bude obrok i zato je odlična ideja za ručak.
Potrebno:
- 1 kg pilećeg mesa (batak, karabatak, pileća prsa)
- 1 kašika soli
- 10 kašika ulja
- 6 jaja
- 250 g oštrog brašna
- 500 ml mleka
- kajmak i mleko za preliv
Priprema:
Stavite tepsiju da se greje u rerni sa uljem. Pileće meso odvojite od kosti, narežite ga na manje komade i posoliti. Pripremljeno meso pecite na 3 kašike zagrejanog ulja sa svih strana desetak minuta. Razmućena jaja pomešajte s brašnom, soli, mlekom.
U vatrostalnu posudu ili pleh stavite preostalo ulje i zagejte ga. Na toplo ulje izlijte trećinu pripremljene smese od jaja i brašna. Na to rasporedite pečeno meso, a po mesu izlijte preostalu smesu od jaja, brašna i mleka.
Pecite u rerni zagrejanoj na 210°C 20-30 minuta. Pečenu kvrgušu možete preliti mileramom ili kajmakom.
(Espreso/Noizz Food)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!