obavezno probajte
NOV NAČIN PRIPREME BAKLAVE: Sočna, bogata i ukusna, raj za nepca vaših gostiju!
Baklave se spremaju na bezbroj načina, kao posne ili mrsne, s puterom ili uljem, najčešće s orasima, a ove s makom su savršene
Svima vama koji ste ljubitelji proverenih starinskih recepata baklava je sigurno u vrhu omiljenih poslastica. Sočna, bogata, ukusna, pravi izazov za domaćice, a raj za napca gostiju.
Baklave s makom, sočne i zavodljivo slatke
Baklave se spremaju na bezbroj načina, kao posne ili mrsne, s puterom ili uljem, najčešće s orasima, a ove s makom su savršene. Pečenu i prelivenu baklavu pritisnite nekom tacnom kako bi se gornje kore ispravile i lepo natopile.
Sastojci i količina
jaja 4 komada
šećer 150 g
vanilin šećer 1 kesica
prašak za pecivo 1 kesica
ulje 150 ml
jogurt 200 ml
mak, mleveni 400 g
tanke kore 500 g
ZA SIRUP
šećer 500 g
voda 500 ml
vanilin šećer 1 kesica
limun 1 komad
Priprema
U šerpicu stavite šećer i vodu, promešajte i od trenutka kad proključa kuvajte 10 minuta. Na kraju dodajte tanke kolutove limuna i ostavite da se hladi dok pripremate baklavu. Penasto umutite jaja sa šećerom i vanilin-šećerom, dodajte im ulje, prašak za pecivo, jogurt i mak, pa dobro sjedinite. U nauljenu posudu stavite dve kore i premažite delom nadeva. Postupak ponavljajte dok ne potrošite nadev i završite sa dvema korama. Pripremljenu baklavu isecite na kocke ili rombove i pecite 10 minuta na 200 stepeni, a potom smanjite temperaturu na 150 i pecite još 45 minuta. Ako primetite da će baklava biti previše tamna, pokrijte je folijom i nastavite sa pečenjem. Pečenu vruću baklavu lagano prelivajte pripremljenim sirupom.
(Espreso / Blic žena)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!