ISPROBAJTE
CICVARA NA STARINSKI NAČIN: Ovako su NAŠE BAKE pravile, od 1 stvari ZAVISI DA LI ĆE DOBRO ISPASTI (RECEPT)
Mešajte na tihoj vatri sve dok vam masa ne postane gumasta od rastopljenog sira i dok cicvara ne počne da pliva u otopljenoj masnoći od sira i kajmaka
Spremite cicvaru po tradicionalnom receptu naših baka.
Cicvara je staro, tradicionalno srpsko jelo koje se vekovima pravi na našim prostorima. U skoro svim krajevima Srbije sprema na sličan način, sa nekim sitnim izmenama, a ono što je za nju najvažnije jeste da mora da "pliva u masti" od dobrog punomasnog sira kao i starog, zrelog kajmaka. Naše bake su govorile da bi je trebalo strpljivo i dovoljno dugo kuvati, a procenjivale su da je kuvana kada mast "zapliva" oko nje.
200 ml vode
200 ml mleka
200 g kajmaka
500 g punomasnog tvrdog sira
kukuruzno brašno
Priprema:
Vodu i mleko stavite u šerpu i zagrevajte. Sir izmrvite ili isecite na listove i stavite u vrelo mleko i vodu da se kuva. Kada tečnost počne da ključa počnite da sipate brašno neprekidno mešajući. Mešajte dok se masa ne izjednači. Dodajte kajmak i nastavite da mešate još 10 minuta. Ukoliko ima potrebe dodajte još soli. Mešajte na tihoj vatri sve dok vam masa ne postane gumasta od rastopljenog sira i dok cicvara ne počne da pliva u otopljenoj masnoći od sira i kajmaka.
(Espreso / Stvar ukusa)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!