PROBAJTE!
JEDNOM KADA NAPRAVITE DOMAĆI KIKIRIKI PUTER, NEĆE VAM PASTI NA PAMET DA GA KUPITE: Najjednostavniji mogući recept
Recept za kikiriki puter
Puter od kikirikija je namaz koji ćete sigurno zavoleti ukoliko ste ljubitelj ukusne namirnice od koje se pravi. On je najpopularniji u Sjedinjenim Američkim Državama. U poslednje vreme rado ga kupuju i potrošači u Evropi, Australiji i Latinskoj Americi. Ono što ga čini posebnim jeste njegova jednostavnost pri pripemanju, lako ga možete napraviti i u vašoj kuhinji.
Potrebno:
300 grama nepečenog, oljuštenog i neslanog kikirikija
malo soli
2 kašike maslinovog ulja
Priprema:
Ispecite ove ukusne plodove u rerni koju ste zagrejali na 160 stepeni. Vreme koje će vam biti potrebno za to je svega 15 minuta. Izvadite ih čim primetite da su poprimili žućkastu boju i kad počnu puštati karakterističan miris. Potom izvadite tepsiju ili vatrostalnu posudu u kojoj su se pekli i stavite neka se malo prohlade.
Zatim ih sipajte u blender. Ukoliko je aparat manji, nemojte ih dodavati sve odjednom, već to radite postepeno. Na njih pospite sasvim malo soli i meljite na najvećoj brzini. Kada dobijete smesu koja liči na pastu, uspite dve kašike maslinovog ulja i još malo mešajte u aparatu.
Još jedan od načina kako napraviti puter od kikirikija jeste da pred sam kraj dodate malo meda, cimeta ili javorovog sirupa.
Kada ste dobili glatku masu, prespite ga u staklenu teglu koju ste prethodno dobro oprali. Veoma je važno čuvati ga u frižideru, jer mu ne odgovara sobna temperatura. Slobodno jedite kikiriki puter u narednih nedelju dana, najbolje za doručak jer je sjajan za početak dana.
(Espreso / NoizzFood)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!