3 JELA IZ ISTOČNE SRBIJE KOJA ĆE UGREJATI ČITAVU PORODICU: Nema ukusnijih!
Pileći paprikaš, Foto: Printscreen/Youtube/ Najbolji domaći recepti

probajte

3 JELA IZ ISTOČNE SRBIJE KOJA ĆE UGREJATI ČITAVU PORODICU: Nema ukusnijih!

Pogledajte neke od ukusnih recepata koji se spremaju u istočnoj Srbiji

Objavljeno:

Istočna Srbija ističe se svojim prirodnim lepotama, ekološki očuvanim predelima, etničkom raznovrsnošću, ali i gastronomskim bogatstvom. Uživajte u ukusnim specijatetima iz ovih krajeva.

VLAŠKI PILEĆI PAPRIKAŠ

POTREBNO JE

1 pile, kašika brašna, kašika slatke začinske paprike, 2 sveže zelene paprike, 2 paradajza, glavica crnog luka, 2 kašike suvog biljnog začina, 2 čena belog luka, ulje, so, crni mleveni biber, 100 ml kiselog mleka

PRIPREMA

Crni i beli luk iseckajte i pržite u šerpi na zagrejanom ulju. Pile istranžirajte, svaki komad posolite, pobiberite, poprskajte mešavinom začina i ubacite u šerpu. Oljuštite paradajz, isecite ga na kocke, stavite u paprikaš i kuvajte. U poseban sud sipajte kiselo mleko, dodajte mu brašno, 100 ml vode, mešavinu začina i mešajte žicom za mućenje. Tu smesu sipajte u paprikaš nakon 20 minuta, pustite da se kuva još pet minuta i potom sklonite s vatre.

1 / 3 Foto: Printscreen/Youtube/ Najbolji domaći recepti

VLAŠKE PLAČINTE

POTREBNO JE

400 g brašna, so, sveži kvasac

ZA NADEV: 4 jajeta, 150 g kravljeg ili mešanog sira

PRIPREMA

Umesite testo od brašna, vode i kvasca, i ostavite ga da naraste. Kada nadođe, podelite ga na dve-tri jufke i razvucite ih kao za picu, debljine oko pola centimetra.

Za nadev sir izdrobite rukama i pomešajte ga s umućenim jajima. Jedan od načina dalje pripreme je da formirate

okruglo testo i stavite ga na nauljeni tiganj. Ivice testa podignite, a sredinu popunite smesom od jaja i sira. Pecite

na niskoj temperaturi na šporetu, može i u rerni, i tako pripremljenu plačintu servirajte.

Drugi način je da formirate testo okruglog ili četvrtastog oblika, masu od jaja i sira stavite u sredinu testa i onda unakrsno preklopite krajeve. Ovako napravljena plačinta se prži na dosta zagrejanog ulja i sa jedne i sa druge strane.

PUNJENI KROMPIR

POTREBNO JE

12 krompira srednje veličine, 2 glavice crnog luka, 300 g mešanog mlevenog mesa, kašičica suvog biljnog začina, pola šoljice pirinča, 3 dl ulja, pola kesice mlevenog bibera, kašika slatke začinske paprike po potrebi

PRIPREMA

Oljuštite krompir, operite ga i izdubite. Pržite na 2 dl ulja sitno iseckan crni luk dok ne porumeni, a zatim dodajte mleveno meso, pirinač i začine. Kad fil bude gotov, punite njime krompir, ređajte u odgovarajuću posudu, nalijte decilitrom vode i decilitrom ulja i poklopite. Kuvajte 10–15 minuta i, kad da provri, stavite u rernu i pecite 25 minuta.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.