musaka
DA LI STE PROBALI MUSAKU OD POHOVANIH PAPRIKA? Ovo je RECEPT, a to nije sve!
Zatim je uvaljajte u brašno i dva razmućena jaja i ispržite na vrelom ulju.
Musaka je jelo koje se ne odbija. Osim one klasične sa krompirom, postoje i malo drugačije kombinacije koje će vas oduševiti.
Musaka od pohovanih paprika
Potrebno je: 1 kg mesnatih paprika, 2 glavice crnog luka, 400 g mlevenog mesa, 5 jaja, 4 dl meka, 100 g brašna, pola veze peršuna.
Priprema: Crni luk sitno iseckajte i izdinstajte na ulju. Dodajte mleveno meso i sve zajedno dinstajte desetak minuta. Posolite, pobiberite i stavite da se prohladi. Papriku operite, ispecite, ohladite, oljuštite i odstranite joj peteljke i seme. Zatim je uvaljajte u brašno i dva razmućena jaja i ispržite na vrelom ulju. Ohlađenu pohovanu papriku poređajte u vatrostalnu činiju, zatim sipajte polovinu prženog mesa, pa red paprika, pa drugu polovinu mesa, i na kraju red paprika. Posebno umutite tri jaja i mleko, posolite i nalijte preko paprika i mesa. Pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni 50 minuta. Pre sam kraja pečenja, pospite sitno seckanim peršunom.
Musaka sa ribancem
Potrebno je:
600 g ribanca, 300 g svinjskih krmenadli bez kosti, 300 g domaće kobasice, 2 glavice crnog luka, 2 kašike crvene začinske paprike, 1 ljuta papričica, 300 g milerama ili kisele pavlake, 1 kašika brašna, ulje, 500 ml belog vina.
Priprema:
Na ulju izdinstajte luk, posolite ga, pa kada postane staklast, dodajte crvenu papriku i seckanu ljutu papričicu. Dodajte ribanac, pa dinstajte oko 10 minuta. Nalijte vino i nastavite da dinstate još 45 minuta, tj. dok kupus ne omekša. Posolite meso i propržite ga zajedno s kobasicama. Kupus prespite u vatrostalnu posudu, po njemu rasporedite proprženo meso i kobasice iseckane na kolutove. Sve prelijte mileramom pomešanim s kašikom brašna. Pecite na 200 stepeni oko 40 minuta, tj. dok korica ne porumeni. Služite uz kuvani krompir.
Musaka sa boranijom i palačinkama
Potrebno je:
600 g boranije, 2 jajeta, 1/2 kg mešanog mlevenog mesa, 200 g pirinča, 2 glavice crnog luka, 180 g kisele pavlake ili milerama, svež peršun, so, biber, kisela pavlaka, jaje; ZA PALAČINKE: 1/2 l mleka, 2 jajeta, malo soli, brašna po potrebi
Priprema:
Očistite boraniju i prodinstajte je zajedno s malo seckanog peršuna. Zamesite malo gušće testo za palačinke i ispecite ih. Propržite sitno iseckan crni luk, dodajte mleveno meso, napola skuvan pirinač, biber, so i boraniju i dobro izmešajte. U vatrostalnu činiju naizmenično ređajte palačinke i fil. Prelijte pavlakom umućenom s jajetom. Pecite na 180 stepeni oko 45 minuta.
Musaka sa piletinom i slaninom
Potrebno je:
500 g belog mesa, 15 komada tankih režnjeva mesnate slanine, 80 g brašna, 3 jajeta, 150 g rendanog trapista, 150 g dimljenog sira, 8 šnita praške šunke, 2 dl neutralne pavlake, so, biber
Priprema:
Pileće belo meso isecite na tanje šnicle, posolite ih i pobiberite. Slaninom obložite uži sud tako da visi preko ivice posude. Meso uvaljajte u brašno, u razmućena jaja, pa u mešavinu rendanog trapista i dimljenog sira. Stavite red paniranih šnicli u sud, zatim nekoliko režnjeva šunke, pa opet meso i tako ređajte dok ne utrošite materijal. Prelijte kiselom pavlakom, prekrijte slaninom i folijom, pa pecite 40 minuta na 180 stepeni. Sklonite foliju, pa pecite još desetak minuta.
(Espreso/BlicŽena)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!