LAGANI RUČAK
CARSKO JELO KOJE MOŽE SVAKO DA PRIUŠTI: Evo kako da pripremite piletinu na TURSKI NAČIN! (RECEPT)
Čerkesko pile je klasičan recept, koji su smislili Čerkezi, narod sa kavkaskih planina, a usvojen je od strane carske osmanske kuhinje
Ovo "carsko jelo" se obično priprema kao glavno jelo, ali vrlo je zgodno da se služi kao pređelo ili kao meze.
Čerkesko pile je odlično jelo od režnjeva piletine u kremastom sosu od oraha i hleba i kao zdravo jelo bez masnih dodataka odličan je predlog za lagani ručak uz zelenu salatu, bareno povrće i tost hleb. Takođe možete da ga iskoristite kao punjenje za sendvič.
Sastojci:
1 celo pile ili dvoje veće grudi 1 glavica crnog luka srednje veličine 1/2 kašičice bibera u zrnu 5 čaša vode šargarepa, celer paškanat po želji Za osnovu
300 g krupno mlevenih (tucanih) oraha 2 čena belog luka 4 kriške bajatog hleba (sredina bez korica) 1,5 čaša pileće supe 1 kašičica soli pola kašičice korijandera u prahu Za posipanje (po želji)
2 kašike maslinovog ulja 1 kašičica aleve paprike
Priprema:
Grudi ili pile isečeno na komade staviti u lonac naliti vodom, dodati crni luk, zelen i biber u zrnu. Kuvati na srednjoj vatri dok meso ne omekša.
Kuvano meso procediti i ostaviti da se prohladi. Zatim meso odvojiti od kostiju i rukom iscepkati na tračice.
Kockice bajatog hleba staviti u dublju činiju pa preliti vodom u kojoj je kuvana piletina, dodati istucani beli luk, orahe, začine i iscepkano meso pa dobro sjediniti.
Piletinu prebaciti na tanjir za serviranje. Posebno zagrejati maslinovo ulje i u njega dodati alevu papriku, pa time preliti piletinu. Ukrasiti peršunom.
Može se servirati i toplo i hladno, kao pređelo ili kao glavno jelo.
(Espreso / Lepa&Srećna)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!