NE PROPUŠTAJTE
DANAS MORATE NAPRAVITI VASILICU, KAŽU DA JE KLJUČ NAPRETKA: Evo i kako! (RECEPT)
Mnogi je pripremaju po starom receptu za domaći hleb, kao i božićnu česnicu. Mogu biti i slane i slatke
Vasilica se pravi na različite načine i od raznih sastojaka: kukuruza, pšenice, oraha…Mnogi je pripremaju po starom receptu za domaći hleb, kao i božićnu česnicu. Mogu biti i slane i slatke.
Kolači vasilice se pripremaju od lisnatog ili kiselog testa i prelivaju medom. Slatke se šaraju tako što se čačkalicom, na primer, bocka testo i od tih rupica se formira oblik krsta. Za proju vasilicu postoji stari običaj kako bi zdrava i napredna bila cele godina. Domaćica šuplje grančice zove u snop veže i bocka po testu, a zatim te kružiće testa koje izvadi da stoci.
Vasilica od projinog brašna
Sastojci
3 šoljice pšeničnog brašna 3 šoljice projinog brašna 2 šoljice ulja 3 jaja 3 šoljice kisele vode 1 prašak za pecivo kašičica soli
Priprema
Umutite jaja i dodajte ulje i vodu. Izmešajte brašno sa praškom za pecivo i dodajte polako. Podmažite pleh, sipajte smesu i pecite na oko 200 C. Kolač se peče dok ne dobije lepu zlatnu koricu i ne porumeni.
Vasilice sa medom
Sastojci
800 gr brašna 200 g masti 40 g svežeg kvasca mlaka voda 1 kašičica soli 1 kašika šećera Med
Priprema
Izmešajte brašno i mast. Dodajte polako kvasac i so. umesite meko testo i podelite ga na manje lopte. Ostavite da naraste testo i nakon toga u manje lepinje oklagijom razvite. Na trake isecite jedan deo testa koji će vam služiti za ukrašavanje. Ostale lepinje na sredini preklopite, oblikujte u hlepčiće i ukrasite uvijenom trakom. Podmažite pleh, pospite ga brašnom i poređajte i ostavite vasilice da tu narastu još 10 minuta. Podesite rernu na 200 stepeni i pecite ih. Služe se tople, prelivene medom. Možete staviti preko i mlevene orahe.
Vasilice od lisnatog testa
Sastojci
600 g brašna 25 g svežeg kvasca 1 kašičica soli 1 jaje 3 dl mleka 250 g margarina med
Priprema
Izmešajte brašno, so, kvasac i jaje. Dodajte mlako mleko i zamesite testo. Razvite testo i premažite sa trećinom margarina. Nakon toga to testo preklopite kao za lisnato testo i ostavite 15 minuta na hladnom mestu. Ceo proces ponovite još 2 puta dok ne utrošite margarin. Testo razvite oklagijom da bude debljine prste. Isecite ga na kocke i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni. Jedu se tople i prelivene medom.
(Espreso)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!